Dolar v očekávání dalších kroků Fedu klesá k euru i jenu

20.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 20. října (ČTK) - Americký dolar dnes na trzích oslabuje vůči euru i jenu. Důvodem je zpráva vlivné konzultační firmy Medley, že centrální banka USA (Fed) plánuje v příštích šesti měsících koupit vládní dluh v objemu až 500 miliard USD na podporu americké ekonomiky.

V 17:30 SELČ euro vůči dolaru stouplo o 1,73 procenta na 1,3968 USD a k jenu vzrostlo o 1,03 procenta na 113,22 JPY. Dolar vůči jenu oslabil o 0,67 procenta na 81,06 JPY.

Trhy očekávají, že Fed podpoří americkou ekonomiku prostřednictvím tzv. kvantitativního uvolnění měnové politiky, které bude spočívat v nákupech vládních dluhopisů a pumpování nových peněz do ekonomiky. Příliv nových peněz do ekonomiky investoři očekávají od listopadu. Dolar kvůli tomu oslabuje již od září. Stále se však spekuluje o rozsahu pomoci.

Dnešní zpráva Medley navíc přišla po úterním komentáři zástupců Fedu, podle kterého by měsíční nákup obligací za 100 miliard USD měl být přiměřený. "Kvantitativní uvolnění stále visí nad trhem, a to je pro dolar negativní, ale je zde stále nejistota, jak bude vypadat," komentoval situaci na trhu pro agenturu Reuters stratég Brown Brothers Marc Chandler.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK