Japonské akcie mírně klesly na minimum za tři týdny

21.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 21. října (ČTK) - Japonský akciový trh dnes ztratil počáteční zisky a jeho hlavní index nakonec vykázal mírný pokles na nejnižší úroveň za tři týdny. Tokijské burze zpočátku pomáhalo dočasné oslabení jenu vůči dolaru, později však na ni působilo oslabení čínských akcií po zprávě o zpomalení růstu čínské ekonomiky.

Index Nikkei 225 v závěru klesl 0,1 procenta na 9376,48 bodu, nejníže od 30. září. Ve středu japonské akcie kvůli nečekanému zvýšení čínských úrokových sazeb klesly o 1,65 procenta.

Japonské akcie během dne mírně rostly díky oslabení kurzu jenu. Ten reagoval na vyjádření amerického ministra financí Timothyho Geithnera, podle něhož jsou nyní kurzy velkých světových měn zhruba v pořádku a USA neuvažují o devalvaci dolaru. Ke konci obchodování se burza v Tokiu přehoupla do záporného pásma, zčásti pod dojmem poklesu akcií na šanghajské burze. Ta reagovala na údaje, podle nichž růst čínské ekonomiky ve třetím čtvrtletí zvolnil na 9,6 procenta.

Dolar v Asii všeobecně rostl, později však své zisky smazal. Jeho růst byl reakcí na slova ministra Geithnera, který v rozhovoru pro list The Wall Street Journal řekl, že na nadcházejícím zasedání finančních činitelů zemí G20 bude chtít přesvědčit ostatní, že Spojené státy nehodlají záměrně působit na pokles dolaru. Geithner také uvedl, že hlavní světové měny dolar, euro a jen jsou nyní zhruba ve správném poměru.

Dolar k euru po Geithnerových slovech stoupl až na 1,3872 USD a ke konci tokijského obchodování byl kolem 1,3900 USD se ziskem 0,4 procenta. Vůči jenu posílil až na 81,84 JPY, později však zisky smazal a v Tokiu skončil na 81,20 JPY, blízko středečního 15letého minima 80,84 JPY. Dolar vůči koši měn posílil o 0,4 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK