Podle vedení polské Bogdanky cena, již za ní nabízí NWR, je nízká

21.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 21. října (zpravodajka ČTK) - Pro vedení polské uhelné společnosti Bogdanka je cena, kterou za ni nabízí těžařská firma NWR, příliš nízká. NWR je za jednu akcii Bogdanky ochotna dát 100,75 zlotých (asi 624 korun), a to je podle dnešního vydání deníku Parkiet pro šéfy firmy z východního Polska příliš málo. Vedení Bogdanky má oficiální prohlášení k nabídce NWR zveřejnit dnes.

Některé banky podle Parkietu tvrdí, že hodnota jedné akcie Bogdanky může být až 200 zlotých. "Vzhledem k emisní ceně ve výši 48 zlotých před necelým rokem a k současnému kurzu blížícímu se 107 zlotých se může ukázat, že je to reálné," cituje deník nejmenovaného bankéře.

Hned poté, co NWR oznámila, že má o Bogdanku zájem, penzijní fondy, které vlastní značnou část jejích akcií, daly najevo, že nabídka je příliš nízká. Nicméně finanční ředitel NWR začátkem tohoto týdne v rozhovoru pro Parkiet tvrdil, že nabízená cena za akcii je rozumná a že pokud na ni fondy nepřistoupí, NWR od plánu koupit Bogdanku ustoupí.

I přes tato prohlášení NWR se na trhu spekuluje o tom, že se NWR rozhodne nabízenou cenu zvýšit, píše Parkiet.

NWR koupi Bogdanky podmínila tím, že v tendru získá nejméně 75 procent akcií Bogdanky.

Bogdanka za letošní první pololetí prodala 2,73 milionu tun uhlí, což je meziroční nárůst o 17 procent. Do roku 2014 chce těžbu zvýšit na 11 milionů tun uhlí ročně. Bogdanka, která je kotovaná na varšavské burze cenných papírů, je jednou z největších černouhelných těžebních společností v Polsku a jedním z hlavních hráčů na polském trhu s energetickým uhlím.

Nizozemskou společnost NWR vlastní z 63,7 procenta společnost BXR Mining B.V. nepřímo ovládaná firmou RPG Partners Limited, již vlastní společně Zdeněk Bakala a investiční společnost Crossroads Capital Investments Inc.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK