FT: Šéf ECB odmítl dohodu EU na nových rozpočtových sankcích

21.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 21. října (ČTK) - Prezident Evropské centrální banky (ECB) Jean-Claude Trichet odmítl nové rozpočtové sankce, na kterých se v pondělí shodli ministři financí Evropské unie. Informuje o tom dnešní vydání deníku Financial Times s odvoláním na zápis z Trichetovy kanceláře.

"Prezident ECB nesouhlasí se všemi částmi této zprávy (konečné dohody ministrů)," uvádí zápis. Šéfové státních pokladen pod tlakem Francie a Německa odmítli automatické pokuty pro země, které poruší unijní rozpočtová pravidla. Schválený kompromis se tak blíží současné situaci, kdy sankce v podstatě nefungují a unie k nim přistoupila jen jednou v historii v případě Portugalska.

Trichet, který od samého začátku patří mezi zastánce tvrdých sankcí, není jediným členem vedení ECB, kterému se dohoda členských států nelíbí. Své výhrady už vyjádřili například členové rady centrální banky Vitor Constâncio a Jürgen Stark. "Pokud se tyto informace potvrdí (dohoda totiž stále není úplně veřejná), práce expertní skupiny (ministrů financí EU) zůstala daleko za návrhem Evropské komise," řekl Stark deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Šéf ECB sice nemůže rozhodnout o osudu nových sankcí, ale jeho názor má poměrně velkou váhu. Mluvčí prezidenta EU Hermana Van Rompuye již potvrdil, že Trichetovo vyjádření bude obsaženo v závěrečné zprávě expertní skupiny, která je složena z ministrů financí EU.

Evropská média podobně jako šéf ECB označují dohodnuté změny pravidel a sankcí jako "kosmetické", někteří němečtí diplomaté kompromis ovšem brání. Financial Times citují nejmenovaný zdroj, podle nějž je dohoda "velmi pozitivní" a bez vzájemných ústupků by žádná neexistovala.

"Pravidla byla vylepšena a pakt stability a růstu bude tvrdší, rychlejší a bude fungovat mnohem svižněji než současné status quo. Bez francouzsko-německé dohody by žádná dohoda nebyla," dodal zdroj.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK