Koruna dopoledne zpevnila vůči dolaru o 15 haléřů na 17,45 Kč/USD

21.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. října (ČTK) - Česká měna dopoledne zpevnila vůči dolaru, kolem 10:45 byla proti středečnímu závěru silnější o 15 haléřů na 17,45 Kč/USD. Vůči euru koruna posílila mírněji, a to o tři haléře na 24,49 Kč/EUR, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

Podle Miroslava Frayera z Komerční banky dolar pro české spotřebitele a podniky poměrně výrazně zlevňuje. Dnes jej lze na mezibankovním trhu nakoupit za méně než 17,50 Kč/USD. Americká měna slábne na všech světových trzích, dodal.

Vůči euru se koruna během dopoledne pohybovala kolem 24,50 Kč/EUR. "Volatilita kurzu zůstává stále velmi nízká. Dnešní komentář viceguvernéra České národní banky Mojmíra Hampla zůstal na trzích bez povšimnutí," uvedl Frayer. Hampl mimo jiné řekl, že současná úroveň sazeb je v dlouhodobém časovém horizontu neudržitelná.

Dolar vůči euru kolem 10:45 oslabil na 1,4032 USD/EUR. Úterní posílení americké měny v reakci na překvapivé zvýšení úrokových sazeb v Číně bylo podle Frayera pouze dočasné a již ve středu dolar všechny své zisky vymazal. Důvodem jsou především zprávy, že americká centrální banka údajně plánuje nákup amerických státních dluhopisů v objemu 500 miliard dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK