Německo zvažuje regulovat platy v zachráněných bankách

26.10.2010 | , Limerik
EU


Německo chce speciálním nařízením omezit výši platů v bankách, které musela v krizi zachraňovat vláda, a které tudíž přijaly státní pomoc.

Německo chce speciálním nařízením omezit výši platů v bankách, které musela v krizi zachraňovat vláda, a které tudíž přijaly státní pomoc. Tvrdí to zdroje agentury Reuters. Platový strop má podle zdrojů činit půl milionu eur (asi 12,3 milionu Kč) ročně a vztahoval by se na všechny zaměstnance včetně členů vrcholového vedení.

Plán předpokládá, že nařízení budou podléhat ty banky, v nichž má vláda alespoň 75procentní podíl. To se týká například i kdysi významné hypoteční banky Hypo Real Estate (HRE). Plán také počítá s tím, že nejsou vypláceny žádné další bonusy.

V případě bank, kde má stát menší podíl než 75 procent, by měl strop činit rovněž půl milionu eur. Návrh ale předpokládá, že v tomto případě by celková částka mohla být složena z pevné a proměnlivé složky. Proměnlivá složka by se nevyplácela, pokud by bylo zahájeno insolvenční řízení. Vláda má méně než 75 procent například v ústavu Commerzbank.

Autor článku