Akcie AIA zahájily na hongkongské burze vzestupem o 17 procent

29.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hongkong 29. října (ČTK) - Akcie největší asijské životní pojišťovny AIA zahájily obchodování na hongkongské burze nečekaně silným vzestupem o 17 procent. Úspěšným burzovním debutem po rekordní hongkongské primární emisi akcií se tak dnes pro americkou pojišťovnu AIG šťastně uzavřela dvouletá anabáze s prodejem její asijské divize.

Kurz AIA dnes uzavřel na 23,05 hongkongského dolaru, 17 procent nad emisní cenou. Analytici podle agentury Reuters čekali v průměru růst na 21,79 HKD. Tržní hodnota AIA se tím dostala nad úroveň 35,5 miliardy dolarů (634 miliard Kč), za kterou měla původně společnost koupit britská skupina Prudential.

Pro AIG je dnešní velký zájem investorů a silný růst ceny potvrzením správnosti rozhodnutí neustoupit Prudential a nepřijmout její pozdější sníženou nabídku v hodnotě 30,4 miliardy dolarů. Šéf AIA Mark Tucker se bude nyní s Prudential střetávat v boji o rozsáhlý a perspektivní asijsko-tichomořský trh životního pojištění v současné hodnotě 358 miliard dolarů.

AIG získala prodejem akcií AIA Group 17,9 miliardy dolarů a v případě uplatnění dodatečných opcí se výnos může dostat až na 20,5 miliardy dolarů. Úspěch této akce potvrzuje to, že emisní cena byla na konci minulého týdne stanovena na maximální úrovni předem určeného rozpětí.

AIG použije výnos z emise k částečnému splacení vládní záchrany společnosti z doby finanční krize na podzim 2008. Americká vláda napumpovala do AIG přes 182 miliard dolarů a značná část šla na splacení závazků firmy vůči americkým i zahraničním bankám.

Emise se při uplatnění dodatečných opcí stane třetím největším primárním prodejem akcií v historii po emisích čínských bank Agricultural Bank of China a ICBC. AIA je největší životní pojišťovnou v Asii s více než 23 miliony pojistek a 300.000 agenty a v oblasti působí již déle než sto let.

Asie je letos zdaleka nejrušnějším trhem nových akciových emisí. Dosud zde letos primární emise vynesly 124,7 miliard dolarů, což je více než 66 procent celosvětového objemu, plyne z údajů agentury Thomson Reuters. Třetina asijských primárních emisí se přitom odehrála v Hongkongu, který těží z napojené na prudce rostoucí čínské trhy a z rozsáhlé investorské základny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK