Ropa kvůli růstu dolaru zlevňuje, Brent se ale drží nad 83 dolary

29.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 29. října (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích se dnes vrátily k poklesu a reagovaly především na sílící dolar. Trh ale částečně ovlivnila i statistika o vývoji hrubého domácího produktu Spojených států, která potvrdila, že oživení největší ekonomiky světa je jen pozvolné. Obchodníci tudíž stále věří, že americká centrální banka (Fed) ekonomiku brzy podpoří novým opatřením.

Krátce po 15:00 se barel severomořské ropy Brent prodával za zhruba 83,30 USD a proti předchozímu závěru v New Yorku byla jeho cena nižší asi o čtvrt procenta. Barel americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) oslabil o trochu víc a dostal se na 81,70 USD.

Americká ekonomika ve třetím čtvrtletí podle prvního rychlého odhadu rostla tempem dvě procenta ročně. To je v souladu s odhady analytiků a znamená to pouze nepatrné zrychlení proti předchozímu čtvrtletí. Prudce se zvýšily spotřebitelské výdaje, což je pro HDP klíčové, na výhledu americké ekonomiky to ale podle analytiků nic zásadního nemění.

"Myslím, že je to obvyklý důvod: silnější dolar," poznamenal analytik finančního ústavu Commerzbank Carsten Fritsch. "Zůstáváme v pásmu mezi 80 a 83 dolary a tak to pravděpodobně zůstane minimálně do příštího týdne, až bude schůzka Fedu," dodal.

Příští týden se bude konat schůzka měnového výboru Fedu a velká část analytiků se domnívá, že už na této schůzce Fed oznámí další podpůrné kroky. Fed už v září naznačil, že pokud to bude nutné, poskytne pomoc. Šlo by asi o novou fázi takzvaného kvantitativního uvolňování měnové politiky, tedy hlavně o odkup státních dluhopisů.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent prosinec 83,28 83,59 New York - Nymex WTI prosinec 81,67 82,18

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK