Dolar šel oběma směry za očekávání volnější měnové politiky USA

29.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 29. října (ČTK) - Dolar vůči některým měnám dnes rostl, protože zpráva o čtvrtletním vývoji hrubého domácího produktu Spojených států nezmírnila očekávání, že centrální banka Fed příští týden přijde s dalším měnovým stimulem pro ekonomiku. Vůči japonskému jenu ale dolar právě kvůli očekávanému uvolňování měnové politiky klesl.

Kurz eura se vůči dolaru snížil o pětinu procenta na 1,3900 USD a k japonskému jenu klesl téměř o procento na 111,52 JPY. Dolar vůči jenu v obchodním systému EBS oslabil o 0,4 procenta na 80,49 JPY, a zůstal tak v solidní vzdálenosti od historického minima 79,75 JPY z roku 1995.

Dolarový index, který poměřuje hodnotu americké měny vůči šesti jiným měnám světa, stagnoval. Jen se proti tomu drží blízko historického maxima, protože investoři sázejí na to, že japonská centrální banka nebude intervenovat před oznámením rozhodnutí Fedu, napsal Reuters.

Hrubý domácí produkt Spojených států se ve třetím čtvrtletí zvýšil o dvě procenta, jak se očekávalo. Jeho tempo se sice zrychlilo z 1,7 procenta za předchozí čtvrtletí, podle ekonomů je ale takový růst slabý na to, aby rychle klesala nezaměstnanost. Známky mírného růstu ekonomiky zvyšují ostražitost investorů před volbami, které se v USA konají příští týden.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK