AP: Vatikán se snaží plnit mezinárodní kritéria proti praní peněz

31.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vatikán 31. října (ČTK) - Vatikánská banka se po bezprecedentním, tvrdém zákroku italské prokuratury snaží ujistit Brusel a svět, že přísná evropská a mezinárodní pravidla proti praní peněz a financování terorismu splňuje. Banka v posledních týdnech poskytla písemné i osobní sliby, že zákony proti praní špinavých peněz neporušuje a že podezřelé transakce prošetřila, napsala agentura AP na základě svých zjištění.

Italská prokuratura ale Vatikánské bance, jejíž oficiální název je Institut náboženských záležitostí, nevěří. Podle tvrzení státních zástupců banka sice s náznakem ochoty přišla, přesto porušila zákon pokusem převést peníze bez identifikace odesílatele či příjemce a bez uvedení, na co byly peníze použity.

Finanční policie zabavila z účtu vatikánské banky 21. září 23 milionů eur (565 milionů Kč), předseda banky Ettore Gotti Tedeschi a jeho zástupce Paolo Cipriani jsou vyšetřováni prokuraturou. Vatikán rozhořčeně reagoval s tím, že se vynechání údajů stalo jen omylem a tak by mělo být klasifikováno. Zabavení sumy se Vatikán pokusil odblokovat, soud to ale odmítl.

Nyní Vatikán podklady o svých závazcích vůči praní peněz některým z klíčových institucí zapojených do případu poskytl, řekli AP představitelé těchto organizací.

Představitelé banky se obrátili písemně na pařížskou mezivládní skupinu zabývající se bojem s praním špinavých peněz (FATF) s tím, že udělají vše potřebné, aby banka normy splňovala. Agentuře to sdělil představitel FATF informovaný o případu.

Organizace po Vatikánu požaduje, aby přijal legislativu, která staví praní peněz mimo zákon, a vytvořil skupinu, která bude informovat o podezřelých transakcích a pak je prošetřovat. FATF také chce, aby Vatikán přijal zákon požadující jasnou identifikaci jejích klientů a umožňující předání dat úřadům vymáhajícím právo.

Představitelé Vatikánské banky se nezávisle na tom setkali i s evropskými komisaři. Lidé z banky mají za sebou také dvě jednání s Organizací pro hospodářskou spolupráci a rozvoj, aby se Vatikán dostal na seznam zemí, které se dělí o daňové informace ve snaze omezit daňové ráje.

Vatikán podle prokuratury navzdory těmto krokům, které předcházely zabavení peněz z jeho účtu, zatím neudělal nic konkrétního, aby se sladil s italskými zákony, jimž podléhá. Podle dokumentu italské centrální banky z 6. října státní zástupci uvedli, že konzultace s Vatikánskou bankou byly naprosto neplodné, citovala agentura AP list Corriere della Sera.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK