Akcie v Japonsku zahájily týden poklesem, přechodně zpevnil dolar

01.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 1. listopadu (ČTK) - Japonské akcie zahájily týden poklesem a jejich hlavní index klesl nejníže za posledních sedm týdnů. Na akcie nepříznivě zapůsobil další růst kurzu jenu a obavy z intervence, k níž by mohla sáhnout japonská centrální banka. Na devizových trzích přechodně zpevnil dolar, obchodníci ale čekají hlavně na zasedání měnového výboru americké centrální banky (Fed).

Hlavní index Nikkei 225 odepsal 47,73 bodu a den uzavřel poklesem o 0,52 procenta na hodnotě 9154,72 bodu. Ocitl se tak nejníže od 9. září. Širší index Topix odepsal 0,9 procenta na 803,30 bodu.

Obchodování dnes bylo poměrně rozkolísané, což analytici přičítají právě další růstu kurzu jenu. Ten je vůči dolaru na nových maximech za posledních 15 let a není daleko od historicky nejvyšších úrovní. Na trhu je tudíž znát nervozita z případného zásahu tamní centrální banky. Ta dala už mnohokrát najevo, že s růstem kurzu není spokojena.

Událostí tohoto týdne ale bude z hlediska finančních trhů dvoudenní schůzka Fedu. Začíná v úterý, klíčová ale bude středa, kdy Fed zveřejní výsledek jednání. Trhy čekají hlavně na to, zda se Fed rozhodne přikročit k další podpoře ekonomiky, která by spočívala v novém kole takzvaného kvantitativního uvolňování měnové politiky.

O mimořádné důležitosti schůzky Fedu svědčí i postoj japonské centrální banky. Ta měla schůzku naplánovanou na polovinu listopadu, přeložila ji však na tento čtvrtek a pátek, tedy bezprostředně po schůzce Fedu. Na trhu je tento krok považován za účelový a podle analytiků k němu Japonci sáhli proto, aby v případě potřeby mohli okamžitě reagovat na kroky, které ve středu oznámí Fed.

Z jednotlivých akcií dnes v Tokiu oslabila emise automobilky Honda Motor, na kterou doléhaly horší výsledky hospodaření, než jaké očekával trh. Podobně na tom byl i makléřský dům Nomura Holdings. Honda sice zvýšila celoroční odhad provozního zisku, na očekávání trhu to ale nestačilo. Samotná výsledková zpráva podle analytiků až tak špatná nebyla, investoři se ale rozhodli vybrat zisky.

Na devizových trzích se přechodně zvýšil kurz dolaru vůči jenu, podle analytiků ale převážně z obav, že japonská centrální banka sáhne k intervenci. Dolar v jednu chvíli zpevnil o více než jedno procento, zakrátko ale zisky zase odevzdal. Část analytiků upozornila, že za výkyvem v kurzech mohla být i chyba makléře.

Dolar přechodně vystoupil až na 81,60 JPY, když krátce předtím spadl na 80,21 JPY a byl nejníže od roku 1995. Později se kurz americké měny ustálil na 80,70 JPY a za celý den zpevnil o 0,4 procenta. "Všichni byli nervózní, je zde až moc protichůdných informací," řekl podle agentury Reuters makléř z jedné evropské banky. Japonské ministerstvo financí žádný komentář na téma intervence nechtělo poskytnout.

Vůči jiným měnám už ale dolar oslaboval. Takzvaný dolarový index, který sleduje vývoj kurzu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, klesl o 0,4 procenta na 76,95 bodu. Euro vůči dolaru přidalo 0,2 procenta na 1,3976 USD, podobně australský dolar k americkému zpevnil o 0,4 procenta na 0,9880 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK