Čínská ICBC expanduje do USA, koupila část Fortis Securities

01.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Šanghaj/New York 1. listopadu (ČTK) - Čínský finanční ústav Industrial & Commercial Bank of China (ICBC) expanduje na trh makléřských služeb ve Spojených státech. ICBC, která je největší bankou na světě podle tržní hodnoty, za symbolický jeden dolar (méně než 18 Kč) koupila makléřskou část Prime Dealer Services společnosti Fortis Securities. Tu ovládá banka BNP Paribas z Francie.

Podle amerického ekonomického listu The Wall Street Journal (WSJ) je postup ICBC výmluvným důkazem toho, že vliv čínských bank ve světové ekonomice je na vzestupu. BNP Paribas je největší bankou ve Francii, jejíž akcie se obchodují na burze. Podle zdrojů WSJ čínská banka využívá situace a přebírá firmu, kterou BNP Paribas nechce. Francouzi se tak mohou zmíněné součásti zbavit prakticky bez dalších nákladů.

Součást, kterou ICBC přebírá, je velmi malá. V současné době má pouze 75 zákazníků, ICBC ale doufá, že ji bude moci použít jako odrazový můstek pro další expanzi v USA. Čínská banka mimo jiné poskytuje služby při úpisech akcií, které vstupují na burzu, a tyto služby chce rozšířit i na americkém trhu. To může být pro ICBC velmi lukrativní.

BNP Paribas převzala kontrolu nad belgicko-nizozemskou finanční skupinou Fortis v době krize. Fortis musela kvůli vážným finančním problémům značně zeštíhlet a zbyly jí prakticky jen aktivity v pojišťovnictví. Název ústavu se později změnil na Ageas.

Banku ICBC ze zhruba 70 procent vlastní čínská vláda. Banka má sídlo v Pekingu. Prime Dealer Services v USA funguje jako broker-dealer, což znamená, že kromě finančních služeb zajišťuje i clearing, tedy vypořádání transakcí mezi klientem, makléřem a registrem cenných papírů. Akvizice by mohla čínské bance do začátku zajistit alespoň symbolický roční zisk kolem 15 milionů dolarů (asi 266 milionů Kč). Sama ICBC měla v letošním prvním pololetí čistý zisk v přepočtu asi 244 miliard Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK