AIG získala z prodeje aktiv 27,7 miliardy USD a vrátí půjčku Fedu

01.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 1. listopadu (ČTK) - Americká pojišťovna American International Group (AIG) získala z primární nabídky akcií své asijské divize AIA a z prodeje divize Alico 27,71 miliardy dolarů (asi 488,2 miliardy Kč) během deseti dnů. Podnik dnes uvedl, že to stačí, aby vrátil peníze půjčené od newyorské divize americké centrální banky (Fed) a odeslal státu další poplatky spojené se státní pomocí z doby finanční krize.

AIG uzavřela prodej společnosti Alico skupině MetLife za 16,2 miliardy dolarů a 7,2 miliardy USD z toho bylo v hotovosti. Hrubý příjem z prodeje akcií AIA pak mezi 22. a 29. říjnem dosáhl 20,51 miliardy dolarů. AIG k minulému týdnu dlužila Federální rezervní bance v New Yorku, která je součástí amerického Federálního rezervního systému (Fed), kolem 20 miliard dolarů včetně úroků.

Příjmy z prodeje aktiv budou u newyorského Fedu v úschově, dokud AIG nedokončí v prvním čtvrtletí příštího roku svou rekapitalizaci. Její plán pojišťovna oznámila v září.

Prodej aktiv AIG urychlí splácení státní pomoci, která dosáhla celkem 182,3 miliardy dolarů. Splacením sumy newyorskému Fedu se také zjednoduší struktura vlastníků AIG, kdy americkému ministerstvu financí zůstane 92,1 procenta společnosti, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK