MMF schválil další část půjčky Rumunsku, další peníze dodá EU

01.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bukurešť 1. listopadu (ČTK) - Mise Mezinárodního měnového fondu (MMF) dnes odsouhlasila Rumunsku uvolnění další tranše 900 milionů eur (22 miliard Kč) z balíku mezinárodní finanční pomoci zemi v celkové sumě 20 miliard eur. Dalších 1,15 miliardy eur by měla Bukurešti v nejbližší době uvolnit i Evropská komise jako zástupce Evropské unie, která se na úvěrové dohodě pro Rumunsko podílí spolu s MMF.

Rumunsko podle mise MMF plní podmínky úvěrové pomoci, které spočívají především v ozdravování veřejných financí. Vláda výrazně snížila mzdy ve veřejném sektoru a plánuje zvýšení daně z přidané hodnoty, aby dostala v letošním roce deficit veřejných financí podle dohody s MMF a EU na 6,8 procenta hrubého domácího produktu z loňských 7,2 procenta.

Šéf rumunské mise MMF Jeffrey Franks uvedl, že Rumunsko je na dobré cestě k dosažení letošního rozpočtového cíle, i když nadále hrozí tlaky na růst mezd. "Fiskální cíle pro konec září byly většinou dosaženy," řekl Franks na tiskové konferenci.

Dnešní sdělení by mělo zmírnit obavy z kolapsu rumunských veřejných financí. Investoři zachovávají vůči Rumunsku ostražitost, protože politická situace je zde nestálá a nynější křehká vládní koalice musela v posledních deseti měsících čelit dvěma hlasováním o nedůvěře.

Rumunský parlament minulý měsíc schválil návrh opozice na snížení daně z přidané hodnoty u základních potravin na pět procent z dosavadních 24 procent, vláda však označila toto hlasování za omyl. Vláda chce problém vyřešit tím, že zákon buď nepodepíše prezident, nebo kabinet vydá dodatečný předpis, kterým snížení daně zvrátí.

Vedení MMF by mělo definitivně schválit novou úvěrovou tranši Rumunsku počátkem ledna, pod podmínkou, že parlament do konce roku přijme rozpočet na příští rok, uvedl Franks. Dodal, že plnohodnotná jednání o nové úvěrové dohodě fond povede v prvních měsících příštího roku. Platnost nynější úvěrové dohody Rumunsku končí v březnu příštího roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK