Dolar díky statistice roste vůči euru i jenu

01.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 1. listopadu (ČTK) - Dolar odpoledne zvrátil předchozí ztráty a dostal se z 15letého minima vůči jenu. Americkou měnu podpořila nečekaně příznivá zpráva o růstu aktivity ve zpracovatelském sektoru.

V 17:30 SEČ euro vůči dolaru kleslo o 0,58 procenta na 1,3884 USD a k jenu oslabilo o 0,06 procenta na 112,02 JPY. Dolar vůči jenu vzrostl o 0,46 procenta na 80,66 JPY, během dne však dolar klesl na nové 15leté minimum 80,25 JPY.

Na počátku obchodování dolar oslaboval, protože investoři očekávají, že centrální banka USA (Fed) tento týden představí nová opatření na podporu americké ekonomiky. Dvoudenní zasedání měnového výboru Fedu začíná v úterý a trhy čekají, že banka oznámí masivní nákup vládních obligací.

Institut řízení dodávek (ISM) dnes oznámil, že růst amerického zpracovatelského průmyslu minulý měsíc nečekaně zrychlil a index aktivity sestavovaný na základě anket u nákupních manažerů průmyslových firem stoupl na 56,9 bodu, nejvýše za posledních pět měsíců. Analytici čekali naopak pokles indexu na 54 bodů.

Většina investorů se však drží stranou kvůli několika událostem, které se tento týden uskuteční. Mimo zasedání Fedu to bude rovněž zasedání měnových výborů centrálních bank Austrálie, eurozóny, Británie a Japonska a zpráva o vývoji nezaměstnanosti v USA za minulý měsíc, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK