Rozpočtový výbor je pro snížení podpory stavebního spoření

02.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. listopadu (ČTK) - Sněmovní rozpočtový výbor dnes doporučil poslancům navrzdory odporu opozice schválit novelu, která snižuje státní podporu ke stavebnímu spoření. Podle vlády už spoření neplní původní účel, předloha státu přinese řádově miliardy korun úspor. Opoziční ČSSD ale pokládá některá ustanovení předlohy za retroaktivní a pokud budou platit, obrátí se na Ústavní soud. Ministerstvo financí tvrdí, že novela právnímu řádu neodporuje.

Státní podpora připsaná v příštím roce za letošní rok se má podle návrhu zdaňovat sazbou 50 procent. V dalších letech má příspěvek státu klesnout ze současných 15 procent na deset procent ročního vkladu střadatelů, nejvýše však 2000 korun ročně. Novela také zdaňuje výnosy ze stavebního spoření.

Ministerstvo financí již dříve upozornilo, že změny se projeví až v rozpočtu na rok 2012, protože státní podpora je vyplácena za předchozí rok. V rozpočtu pro příští rok úřad počítá s podporou stavebního spoření ve výši 13,1 miliardy korun, zatímco pro letošek je to zhruba 13,3 miliardy korun. Vláda si od snížení příspěvku slibuje, že v roce 2012 vyplatí na státní podpoře místo plánovaných 11,4 miliardy korun 6,5 miliardy korun.

Předloha patří k novelám, které mají pomoci udržet rozpočtový schodek příští rok do 135 miliard korun. Vláda proto požádala o její zrychlené projednání ve stavu legislativní nouze, aby platila od ledna.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK