Jak osobně podat daňové přiznání

24.02.2003 | , Finance.cz
FinTriky


Konec března a s ním i termín odevzdání daňového přiznání se nezadržitelně blíží. Jaké instituce musíte oběhnout a co všechno musíte vyplnit abyste byli úspěšní?

Prvním krokem k úspěšnému dovršení procesu podání daňového přiznání je získání formulářů, které musíte odevzdat. Pokud zrovna neholdujete moderním technologiím a jste vyznavači spíše pěší turistiky, vezměte si raději den volna, abyste všechny instituce stihli obejít v jejich úředních hodinách. Musíte totiž navštívit Finanční úřad, vaši zdravotní pojišťovnu a Okresní správu sociálního zabezpečení. Zde si vyzvednete příslušné formuláře a můžete se horlivě pustit do vyplňování.

Stát byl letos pilný a připravil opět nové formuláře Přiznání k dani z příjmů fyzických osob, typ B. Zatímco se muselo dříve povinně vyplnit všech dvanáct stran, v novém přiznání to budou už jen strany čtyři plus nějakou tu přílohu, podle toho které kolonky se vás týkají. Bohužel se však ministerstvo při jeho zpracovávání dopustilo v tiskopisu devatenácti chyb. Nezapomeňte si tedy pořídit seznam těchto chyb, ať také vy neuděláte chybu. Protože vy, na rozdíl od ministerstva, byste za to zaplatili.

Pokud se vám již povedlo správně a řádně vyplnit přiznání k dani z příjmů fyzických osob a přehledy o příjmech pro sociální zabezpečení a zdravotní pojištění za rok 2002, nezapomeňte všechny dokumenty v příslušných kolonkách podepsat.

Podle zákona jste povinni odevzdat daňové přiznání na příslušném Finančním úřadě nejpozději do 31. března 2003. A když už jste na ten Finanční úřad došli, nezapomeňte dále:

  • nechat si potvrdit na kopii daňového přiznání den odevzdání přiznání, 
  • dát si potvrdit na originál přehledu pro zdravotní pojišťovnu den odevzdání přiznání,
  • pokud jste v pracovním poměru, je třeba odevzdat kopii potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti vystavené zaměstnavatelem, 
  • pokud jste studentem, je třeba s daňovým přiznáním doložit potvrzení o studiu, 
  • pokud uplatňujete odčitatelné položky na dary, zaplacené pojistné na životní pojištění, penzijní připojištění nebo úroky z úvěru na bydlení, atd… je třeba na finanční úřad předložit potvrzení na odečet od daňového základu, 
  • uplatňujete-li odčitatelnou položku na děti a Vaše manželka nepodává daňové přiznání u téhož finančního úřadu, je třeba doložit čestné prohlášení manželky, že neuplatnila ve zdaňovacím období nezdanitelné částky na děti.

Zjistíte-li, že máte přeplatek na dani z příjmu, je třeba podat Žádost o vrácení přeplatku na dani z příjmu fyzických osob.

Samotné podání daňového přiznání však nestačí. Musíte ještě zaplatit. Daň je splatná ve lhůtě podání daňového přiznání, tedy 31. března 2003.  Takže ještě šupitopresto na poštu nebo do banky a penízky poslat.

Přehled pro sociální zabezpečení je třeba doručit na příslušnou sociální správu do jednoho měsíce ode dne, kdy jste měli podat daňové přiznání. Doplatek sociálního pojištění je třeba zaplatit do 8 dnů po odevzdání přehledu.

Přehled pro zdravotní pojišťovnu je třeba s potvrzením o odevzdání daňového přiznání doručit na příslušnou pobočku zdravotní pojišťovny do osmi dnů po odevzdání daňového přiznání. Tento den je třeba doplatit i případný doplatek zdravotního pojištění.

Všechny povinnosti je třeba splnit v daných lhůtách. Nesplnění těchto povinností má zpravidla za následek nemalé pokuty. Pozdní zaplacení má pak za následek zpravidla penále přesahující několikanásobně běžné úrokové míry.

Autor článku

Renata Pražáková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky