Přiznání lze poslat i poštou

25.02.2003 | , Finance.cz
FinTriky


Blíží se období, které není  mezi podnikateli velmi oblíbeno. Pro mnoho firem a občanů  je konec března spojen s nutností podat daňové přiznání a vypočtenou daň také zaplatit...

Téma tohoto týdne: Jak podat daňové přiznání

Zaměstnancům těm je hej. Pokud jste zaměstnáni a nemáte příjmy z podnikání, tak se Vás tato doba podávání všech možných formulářů asi příliš nedotkne. Roční vyúčtování příjmů za Vás provede mzdová účetní, odečte Vám podle potvrzení zaplacené životní pojištění, penzijní připojištění a v některých případech dokonce i zaplacené  úroky z úvěru na bydlení, pokud se nejedená právě o hypotéku nebo některé případy, kdy tak učinit nemůže.

Naopak pokud patříte mezi tzv. osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) budete muset podat daňové přiznání. Osoby samostatně výdělečné činné podávají daňové přiznání  "typ B".  I letos je čeká nový formulář, který by měl být podle úředníků o něco jednodušší. Všichni vyplní základní čtyřstránkový formulář. A potom již pouze některé ze čtyř příloh. Odpadá tím nutnost vyplňovat dvanáctistránkový formulář a vyplňují se pouze přílohy, které dotyčný podnikatel potřebuje. Další formuláře,které je třeba vyplnit jsou přehledy o příjmech pro zdravotní pojišťovnu a správu sociálního zabezpečení.

Než začnete vyplňovat…
První věcí, kterou budete muset udělat je si potřebné formuláře opatřit. V současné době existuje již více možností. 

  • Jednou z nich je dojít si osobně na příslušnou instituci a odnést si potřebné formuláře. Pokud se vypravíte pro  tištěný formulář daně z příjmů "typ B", nezapomeňte si opatřit i seznam chyb. I letos jich formulář obsahuje víc než dost.
  • Další možností je navštívit internetové stránky institucí a formulář si (pokud ho tam mají) stáhnout.
  • Formuláře naleznete na internetu i jinde. Pokud máte zájem o formuláře, které v sobě mají zahrnuty i základní matematické operace naleznete je zde.

Máte-li všechny formuláře pohromadě a  také připraveny podklady k jejich vyplnění,  nezbývá než je vyplnit. Pokud zvládnete i tento krok je třeba je daným institucím do stanoveného data doručit. Cest je opět několik. Pokud nebydlíte nebo nepracujete ve městě, ve kterém sídlí všechny pohromadě, asi se vám nebude chtít je objíždět a odevzdávat formuláře osobně. Potom Vám nezbude než formuláře zaslat poštou.

Formuláře je lepší posílat doporučeně, abyste v případě potřeby měli doklad o jejich odeslání.

Co a kdy poslat?

Přiznání k dani z příjmu včetně všech příloh je třeba poslat nejpozději 31.3.2003 (v případě, že Vám daňové přiznání zpracovává daňový poradce může být termín až 30.6.2003). Ve stejný den je také splatná daň.
 
Přehled o příjmech a výdajích pro zdravotní pojišťovnu je třeba poslat Vaší zdravotní pojišťovně podle místa trvalého bydliště nejpozději do 8 dnů od podání přiznání k dani z příjmů. Pozor, zde není určeno datum odeslání, ale doba 8 dnů od podání přiznání! Na přehledu je kolonka, kde má finanční úřad potvrdit den podání daňového přiznání. Pokud tedy posíláte daňové přiznání poštou, nezapomeňte při zasílání přehledu zdravotní pojišťovně připojit i kopii podacího lístku o odeslání daňového přiznání na FÚ! Ve stejné lhůtě, tj. do 8 dnů od podání daňového přiznání,  je také třeba zaplatit případný doplatek.
 
Přehled o příjmech a výdajích pro správu sociálního zabezpečení je třeba poslat nejpozději do jednoho měsíce ode dne, kdy mělo být podáno daňové přiznání. Pokud máte daňové přiznání odevzdat do 31.3., potom poslední den kdy lze tento přehled odeslat je 30.4. (v případě, že Vám  daňové přiznání zpracovává daňový poradce je posledním dnem 31.7.2003. Případný doplatek je OSVČ povinna zaplatit nejpozději do 8 dnů od podání přehledu.

Co říci na závěr? Březen uteče jako voda. Nenechávejte vše na poslední chvíli a již nyní si stáhněte potřebné formuláře!

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky