Elektronické podání daňového přiznání už je tady!

26.02.2003 | , Finance.cz
FinTriky


Vládní mašinérie se konečně pohla správným směrem a zdá se, že daňová přiznání budeme podávat elektronicky přece jen už letos. Jaké daně jsou připravené pro elektronické podání, kde je budete moci takto podat nebo jaký je postup? Pozorně čtěte a dozvíte se to!

Už Vás nebaví stále chodit na úřady s  formuláři daňových přiznání? Pořiďte si certifikát pro elektronický podpis a už nikam nemusíte. Prokázání totožnosti pomocí elektronického podpisu může být dokonce i bezpečnější. Tento způsob se sice může zdát moc složitým, ale opak je pravdou. Poslání takto zabezpečeného e-mailu nebo daňového přiznání  je pak  otázkou jednoho kliknutí.

Elektronické podatelny

Stát má již od března zprovoznit elektronické podatelny, prostřednictvím kterých půjde podávat některá daňová přiznání on-line (viz tabulka níže). Na stránkách Ministerstva financí (http://adis.mfcr.cz/adis/jepo/index.html) byl proto vytvořen administrační systém s názvem "Elektronické zpracování písemností pro správu daní". Tento systém bude jako jediný v ČR sloužit pro elektronické podávání daňových přiznání on-line. K dispozici je i offline verze, která Vám umožní vyplňovat písemnosti bez připojení k internetu.

Tabulka: Formuláře daňových přiznání pro elektronické podání

Formuláře

Stav

Daňové přiznání k dani silniční

Tyto formuláře jsou již vytvořeny

 

Daňové přiznání k dani z nemovitostí

Oznámení o nezdaněných vyplacených částkách fyzickým osobám

Přiznání k dani z přidané hodnoty

Přiznání k dani z příjmů fyzických osob a právnických osob

Zavedení těchto přiznání předpokládá ministerstvo informatiky a ministerstvo financí na začátku roku 2004


Postup při podávání daňových přiznání on-line

Podání daňových přiznání elektronickou cestou je zatím podmíněno zasláním vyplněného formuláře na FÚ poštou, a to do 3 dnů. Tento formulář si vytisknete přímo z elektronického systému po vyplnění a odeslání po internetu.

Na první pohled tato podmínka vypadá stejně, jako u daňového přiznání zasílaného faxem. Výhodou elektronické komunikace je však to, že formulář posílaný poštou je pouze jednostránkový. Zbytek dat z ostatních stránek formuláře je již poslán elektronicky.

Kdy odpadne potvrzení elektronického podání poštou

Jakmile bude dořešena podmínka jednoznačné identifikace obsažené v kvalifikovaném certifikátu, a to identifikátor vydávaný a používaný MPSV (tzv. "číslo sociální pojištění"), odpadne nutnost ověření elektronického podání posláním formuláře poštou. V současné době je systém pro elektronické podávání jednotlivých daní testován a odstraňují se případné mouchy. Tyto testy v současné době provádí Ministerstvo informatiky ve spolupráci s Komorou daňových poradců.

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky