Život bez sexu… indikátor zdravotního problému

12.11.2010 | , Petronius CZ
Tiskové zprávy


Život bez sexu nastává z různých důvodů, jedním z nich může být fyzický zdravotní problém - porucha erekce.

Odborníci ji nazývají erektilní dysfunkce (ED) a jedná se o onemocnění, které se projevuje určitou dobu trvající neschopností dosáhnout a udržet erekci dostatečnou pro uspokojivý sexuální styk. Jelikož se jedná o velmi citlivý problém, muži trpící tímto onemocněním o něm velmi často odmítají hovořit, či jej řešit. Dle průzkumu agentury STEM/MARK, jehož výsledky prezentoval  MUDr. Karel Kočí trpí lehčí či těžší formou poruchy erekce v České republice 54 % mužů ve věku 35 – 65 a středně těžkou a těžkou poruchu erekce má 26% mužů1.

Řešit tento problém je naprosto nezbytné. „I přesto že se jedná o nezhoubné onemocnění, jeho dopady na psychiku a emoce pacienta mohou být velmi vážné a mít zhoubné následky. Ztráta sebedůvěry, deprese, partnerské konflikty či neschopnost založit rodinu mohou vést až k rozpadu vztahu.“, říká MUDr. Karel Kočí, Csc. Jeho slova potvrzuje také další výzkum společnosti STEM/MARK ze kterého jednoznačně vyplývá, že pro spokojenost v partnerském vztahu je nezbytná nejen psychická pohoda, ale i otevřená komunikace a sexuální soulad2.

MUDr. Kočí dále dodává, že „Erektilní dysfunkce je citlivý indikátor zdraví a včasné zjištění příčiny poruchy erekce může odhalit závažné kardiovaskulární onemocnění, cukrovku nebo nádor prostaty. Výsledky výzkumů jsou nemilosrdné a vyplývá z nich například, že muži s erektilní dysfunkcí mají 2x vyšší riziko vzniku akutního infarktu myokardu, a muži s cukrovkou až 4x častější výskyt poruch erekce než běžná populace3. V 80 % bývá příčinou problémů s erekcí cévní onemocnění, které je výsledkem působení řady rizikových faktorů, jakými jsou například kouření, obezita a vysoký krevní tlak.“.

Návštěva lékaře v případě sebemenšího podezření, je nutná, a to nejen kvůli sobě samému a spokojenosti partnerky, ale hlavně kvůli vlastnímu zdraví. Navíc, současná léčba poruch erekce je relativně snadná a efektivní. Až v 95% případů jsou tyto problémy léčitelné4.  Nejrozšířenější jsou tablety užívané před pohlavním stykem. Na trhu existuje několik preparátů, které se liší zejména délkou účinnosti. Lékař vám pomůže vybrat nejvhodnější preparát. Není se tedy čeho obávat! Strach ani stud není na místě. Návštěva lékaře je nezbytná, pouze on dokáže odhalit potenciální riziko a zvolit správnou léčbu.

Více na www.zadne-vymluvy.cz

(1)  Kočí, K.: „Poruchy Erekce ve světle poznatků 21. století“, Tisková konference, 5.10.2011, Praha.
(2)  „Partnerská a sexuální spokojenost českých mužů a žen středního věku“, STEM/MARK 2010
(3) Fonseca V et al. Diabetologia 2004;47:1914-1923
(4) Lobb-Rossini K. Erectile dysfunction and its management. Journal of Community Nursing Online 1999;13 (10):1-8.


ED-2010 053 CZ

 

imagio_12272866_.jpg

 

 

 

 

Autor článku

Redakce

Redakce  

Články ze sekce: Tiskové zprávy