BHP stáhla nabídku na převzetí firmy Potash za 39 miliard dolarů

15.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Melbourne 15. listopadu (ČTK) - Australská těžařská skupina BHP Billiton stáhla nepřátelskou nabídku na převzetí kanadské společnosti Potash, která je největším výrobcem umělých hnojiv na světě, za 39 miliard dolarů (zhruba 700 miliard Kč). Oznámila to v noci na dnešek firma.

Nabídku již začátkem měsíce zablokovala kanadská vláda. "Proto jsme se rozhodli nabídku stáhnout," uvedl generální ředitel BHP Marius Kloppers. Transakce se mohla stát největší firemní akvizicí v letošním roce, napsaly agentury AP a Reuters.

BHP Billiton podala nabídku na Potash letos v srpnu, vedení kanadské firmy však nabídku odmítlo jako nedostatečnou. BHP chtěla transakcí získat pod kontrolu obrovské zdroje potaše a vydělat na očekávaném růstu poptávky po hnojivech v Číně a Indii.

Potaš čili uhličitan draselný je přední surovinou k výrobě umělých hnojiv a kanadská firma má v provincii Saskatchewan k dispozici více než polovinu jejích světových zásob. Potash se na světovém trhu s touto surovinou podílí 25 procenty.

pmh vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK