VDP: Růst cen obytných nemovitostí v Německu zrychlil

15.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 15. listopadu (ČTK) - Ceny obytných nemovitostí v Německu ve třetím čtvrtletí meziročně stouply o 1,4 procenta po nárůstu o 0,7 procenta v předchozích třech měsících. Vykázaly tak nejvýraznější zvýšení od konce roku 2008. Uvedla to dnes asociace německých poskytovatelů hypotečních úvěrů VDP.

Údaje podle agentury Reuters ukazují, že realitní trh je podporován výrazným oživením německé ekonomiky a silným trhem práce. VDP předpokládá, že růst cen obytných nemovitostí v Německu bude mírným tempem pokračovat i v dalším čtvrtletí.

"Jasné hospodářské oživení a nečekaně příznivý vývoj trhu práce hovoří ve prospěch tohoto trendu," uvedl šéf asociace Jens Tolckmitt. "Tento trend je podporován rovněž trvale příznivými finančními podmínkami a zpomalením nové výstavby, které omezilo nabídku nových bytů," dodal.

Hospodářský růst v Německu ve třetím čtvrtletí zpomalil na 0,7 procenta z 2,3 procenta v předchozích třech měsících. Oživení největší evropské ekonomiky již ale podle agentury Reuters získalo pevné a široké základy, což naznačuje solidní růst v dalších čtvrtletích.

Míra nezaměstnanosti v Německu v říjnu klesla na sedm procent ze zářijových 7,2 procenta. Počet nezaměstnaných se meziměsíčně propadl o 86.000 na 2,945 milionu osob, tedy na nejnižší úroveň od října 1992.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK