Maloobchodní tržby v USA rostly v říjnu nejvíce za sedm měsíců

15.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 15. listopadu (ČTK) - Maloobchodní tržby ve Spojených státech vzrostly v říjnu proti předešlému měsíci o 1,2 procenta a vykázaly nejrychlejší růstové tempo za posledních sedm měsíců. K téměř dvojnásobně lepšímu výsledku, než jaký se očekával, přispěly zejména silné prodeje automobilů a stavebních materiálů. Sdělilo to dnes ministerstvo obchodu USA.

Říjnový růst následoval po zářijovém zvýšení o 0,7 procenta. Tržby rostly čtvrtý měsíc po sobě a jejich akcelerace je dalším signálem zlepšování formy největší světové ekonomiky po jejím letním útlumu. V meziročním srovnání byly tržby vyšší o 7,3 procenta.

Analytici dotázaní agenturou Reuters čekali v průměru zvýšení tržeb jen o 0,7 procenta. Tržby z prodeje automobilů a náhradních dílů vyskočily o pět procent, což byl stejně jako u celkového údaje nejrychlejší nárůst od letošního března. Bez započítání automobilů tržby rostly přesně podle očekávání o 0,4 procenta.

Prodej stavebních materiálů a zahradních zařízení se zvýšil o 1,9 procenta, což byl nejlepší údaj od dubna. Tržby rostly ve většině kategorií kromě elektroniky a nábytku, což podle ekonomů naznačuje, že spotřební výdaje by mohly i v poslední čtvrtině roku podpořit ekonomický růst, zejména v klíčové předvánoční nákupní sezoně.

Spotřební výdaje se na hrubém domácím produktu USA podílejí asi 70 procenty. Ve třetím čtvrtletí přispěly tržby k mírnému zrychlení ekonomického růstu zvýšením o 2,6 procenta, nejvyšším tempem od roku 2006.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK