Dolar vůči světovým měnám vzrostl nejvýše za šest týdnů

15.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 15. listopadu (ČTK) - Dolar vůči světovým měnám vzrostl nejvýše za šest týdnů poté, co výnosnost amerických vládních obligací stoupla za kritiky chystaného nákupu obligací centrální bankou. Trh sleduje pozorně i vývoj dluhů a rozpočtů v eurozóně. Dolarový index vůči koši měn stoupl o polovinu procenta na 78,513, kde nebyl od 5. října.

Kurz eura uprostřed londýnského odpoledne oslabil o 0,6 procenta na 1,3622 USD. Vůči japonskému jenu dolar v Londýně stoupl proti pátečnímu závěru o polovinu procenta na 82,83 JPY.

"Euro pociťuje tlak nedůvěry trhu okolo celkové situace vlád okrajových zemí eurozóny," uvedl analytik finančního trhu Andrew Wilkinson z Interactive Brokers. Vedle Irska přitahují pozornost investorů také Řecko a Portugalsko, jejichž vlády mají předložit rozpočtové návrhy na příští rok tento týden.

Řecko dnes k sobě opět přitáhlo pozornost, když Eurostat zveřejnil, že rozpočtový deficit země byl v minulém roce na 15,4 procenta hrubého domácího produktu. Údaj je tak téměř dva procentní body nad předchozí předpovědí.

Důležitější je ale pro investory skutečnost, že vládnoucí řecká strana vyhrála i volby lokálních vlád, přestože prosazuje rozsáhlá úsporná opatření. Nyní přitom tým lidí z Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu přehodnocuje, jak země plní své závazky vůči snižování dluhů, aby mohla získat třetí tranši rozsáhlé zahraniční pomoci, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK