Akcie v USA vzrostly díky chystaným přesunům firemních aktiv

15.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 15. listopadu (ČTK) - Akcie amerických korporací dnes dopoledne vzrostly díky zprávám o chystaných velkých přesunech aktiv mezi podniky. Kladně trh přijal i zprávu, že v říjnu maloobchodní tržby vykázaly nejrychlejší růstové tempo za posledních sedm měsíců.

Index Dow Jones v poledne newyorského času stoupl o dvě třetiny procenta na 11.267,2 bodu. Index Nasdaq Composite se v 18 hodin SEČ podle stránek Yahoo! Finance zvýšil na 2529,5 bodu se ziskem téměř půl procenta.

Maloobchodní tržby se za minulý měsíc zvýšily o 1,2 procenta díky vyšší poptávce po automobilech, uvedlo dnes americké ministerstvo obchodu. Nárůst byl přitom téměř dvojnásobný proti, tomu, co očekávali analytici. Emise automobilky Ford Motor po zveřejnění statistiky stouply o 3,5 procenta.

Caterpillar, světově největší výrobce těžkých stavebních strojů, koupí výrobce těžebních strojů Bucyrus International za 7,6 miliardy dolarů. Nabídka představuje prémii 32 procent k páteční závěrečné ceně akcií Bucyrus International a emise Caterpillaru na to vzrostla o 1,6 procenta.

Firma EMC, největší výrobce zařízení pro uchovávání podnikových dat, se chystá koupit menšího rivala Isilon Systems za 2,25 miliardy dolarů. U této nabídky je prémie proti páteční ceně 29 procent, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK