ArcelorMittal dočasně odstaví tři vysoké pece v zahraničí

15.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 15. listopadu (ČTK) - Největší světový producent oceli ArcelorMittal kvůli klesající poptávce dočasně odstaví tři vysoké pece v Evropě, a to po jedné ve Francii a Německu. Jednu pec už podnik odstavil v Rumunsku. Mluvčí společnosti dnes oznámil, že opatření má srovnat produkci s poptávkou.

Mluvčí dodal, že odstavovaná pec v Německu zásobuje hlavně východní Evropu a že opatření nepředstavuje reakci na domácí poptávku na německém trhu. Opatření si podle něj vynutí dočasné propouštění a zkracování pracovní doby, vynuceným odchodům ale firma zřejmě předejde.

V říjnu ArcelorMittal oznámil, že ve třetím čtvrtletí kleslo využití jeho výrobních kapacit na 71 procent ze 78 procent za druhé čtvrtletí. Podnik tehdy předpokládal, že na této úrovni ukazatel zůstane i po zbývající tři měsíce roku. Ve čtvrtletní zprávě koncern také varoval, že se poptávka v Číně také ochladila, napsala agentura Reuters.

ArcelorMittal působí i v České republice, kde vlastní největšího českého producenta oceli ArcelorMittal Ostrava. V říjnu koncern oznámil, že chce v Ostravě postavit novou ocelárnu za 200 milionů eur, tedy zhruba pět miliard korun. Touto investicí se má stát ostravská huť jednou z klíčových v této největší ocelářské skupině na světě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK