Coface zlepšila odhad růstu globální ekonomiky na 3,9 procenta

19.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. listopadu (ČTK) - Po loňském poklesu globální ekonomiky zvýšila společnost Coface předpoklad růstu světového hrubého domácího produktu pro rok 2010 na 3,9 procenta. V červenci odhadovala růst 3,6 procenta. S rostoucím výkonem ekonomik se postupně navrací i platební morálka firem na předkrizovou úroveň, uvedla dnes společnost Coface v tiskové zprávě.

Tempa ekonomického růstu se ale budou zásadně lišit v různých regionech a různých typech ekonomik. Rozvíjející se ekonomiky budou pokračovat podle společnosti v silném růstu a po průměrném růstu 6,3 procenta letos dosáhnou příští rok růstu 6,1 procenta. Rozvinuté země sníží růst z letošních 2,1 procenta na 1,9 procenta v příštím roce. Globálně by měla ekonomika v roce 2011 stoupnout podle odhadů Coface o 3,4 procenta.

Spolu s ekonomickým oživením se obnovuje podle společnosti i platební morálka. "V růstových teritoriích - Asii, Latinské Americe i Střední Evropě, se platební morálka buď již vrátila na předkrizovou úroveň, nebo v některých důležitých ekonomikách dokonce dostala výše," uvedla Coface.

Společnost tak zvýšila například rating platební morálky pro Brazílii na A3, tedy na nejvyšší stupeň v dosavadní historii ratingu platební morálky brazilských firem. Podobně vnímá Coface situaci i v Turecku, pro které zvýšila rating platební morálky na A4, rovněž nejvýše v historii. Česku vrátil Coface rating platební morálky firem na předkrizovou úroveň A2 letos v květnu.

Na předkrizovou úroveň se dostalo hodnocení platební morálky firem i pro Rusko, které bylo krizí zasaženo nejvíce ze skupiny dvaceti nejsilnějších ekonomik G20.

Coface byla založena v roce 1946 a je dceřinou společností francouzské finanční instituce Natixis. Služeb Coface, která se zabývá pojištěním pohledávek, hodnocením bonity podniků, správou a inkasem pohledávek a factoringem, využívá přes 45 procent z 500 největších světových korporací. V Česku společnost působí od roku 1991.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK