SVS stahuje z trhu polské kuřecí kvůli obsahu salmonel

26.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. listopadu (ČTK) - Státní veterinární správa (SVS) stahuje z trhu téměř šest a půl tuny kuřecích prsou z Polska kvůli zvýšenému výskytu salmonel. ČTK o tom informoval mluvčí SVS Josef Duben. České veterináře o přítomnosti nevyhovujícího výrobku informovali jejich polští kolegové. Případ řeší středočeští veterináři. Zboží bude vráceno zpět výrobci, uvedl Duben.

"Jde o šarži 1/08112010; A01736; 08112010 výrobce P. P. H. CEES-POL Sp. z o. o., Ul. Pólwiejska 29, Klodzko, Polsko (schvalovací číslo PL 02080302 WE)," uvedl Duben, podle nějž byly u stejného výrobce zjištěny problémy již podruhé. Zdraví lidí by podle Dubna nemělo být ohroženo, pokud maso dostatečně tepelně upraví.

Veterináři zadrželi polská kuřata obsahující salmonely již v září i říjnu. Jednalo se tehdy zhruba o pět tun masa. "Následně dne 16. listopadu jsme na základě informace slovenských kolegů stáhli z trhu a vraceli polskému výrobci 4320 kg křehčených mražených kuřecích prsou kvůli zjištění salmonel (Salmonela virchow)," řekl ČTK Duben.

Na obecně častější výskyt nebezpečné bakterie salmonely v kuřecím mase z dovozu nedávno poukázal test Vysoké školy chemicko-technologické. Podle výsledků, které v polovině září zveřejnila Agrární komora, šest z celkem devíti kontaminovaných vzorků tehdy pocházelo z Polska, u tří byla jako země původu uvedena ČR. Podle AK však existuje podezření, že i surovina u těchto výrobků pocházela ze zahraničí. Uvedení čeští výrobci totiž většinu surovin pro svou výrobu dováží, uvedla tehdy AK.

Střevní bakterie salmonely vyvolávají průjmové onemocnění salmonelózu. Do organismu bakterie pronikají výhradně ústy a vylučují se stolicí, případně močí. K přenosu nákazy dochází potravinami nebo prostřednictvím nemytých rukou. Salmonely lze zničit dostatečným tepelným zpracováním potraviny

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK