Fondy EU nebudou od roku 2014 poskytovat jen dotace, ale i úvěry

29.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. listopadu (ČTK) - Evropské fondy budou po roce 2013 poskytovat peníze nejen v podobě dotací, ale také úvěrů. Bude se to týkat hlavně podpor pro podnikatele. U nich může v novém programovém období Evropské unie, které začne v roce 2014, činit podíl vratných prostředků až desítky procent z celkové alokace. Po konferenci o budoucnosti politiky soudržnosti EU to dnes řekl náměstek ministra pro místní rozvoj Daniel Braun.

Kolik bude mít Česko po roce 2013 v Bruselu k dispozici, zatím podle Brauna stále není jasné. Podle odborníků je možné očekávat, že v letech 2014 až 2020 budou mít členské státy EU na vyrovnávání rozdílů mezi regiony méně peněz než v současném období.

Česká vláda si podle ministra pro místní rozvoj Kamila Jankovského bude chtít uchovat vliv na určování priorit, kam bude evropské peníze směřovat. V tom je zajedno i s dalšími členskými státy EU ze střední a východní Evropy.

"Česká republika trvá na tom, aby se výdaje Evropy soustředily na snížení zaostalosti nejvíce znevýhodněných regionů a posilování harmonického vývoje EU," řekl dnes Jankovský.

Vláda má mít svůj postoj k nové kohezní politice EU, jejímž cílem je snižování rozdílů mezi úrovní rozvoje regionů, hotový do konce února příštího roku, uvedl Braun.

V současném programovém období 2007 až 2013 může Česko získat z Bruselu kolem 26,7 miliardy eur. To je podle současného kurzu zhruba 657 miliard korun.

Evropské fondy v současném období 2007 až 2013 poskytují nejvíce 85 procent dotace, zbytek připadá na národní zdroje. Podílet se na financování projektů musejí přibližně ve stejném poměru také příjemci dotací.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK