Bulharsko a Rusko se dohodly na firmě pro dostavbu Belene

30.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Sofia 30. listopadu (ČTK) - Bulharský elektrárenský podnik NEK dnes podepsal s ruskou společností pro jadernou energii Rosatom předběžnou dohodu o založení podniku pro dostavbu druhé bulharské jaderné elektrárny Belene. Společný podnik má podle dohody vzniknout do čtyř měsíců.

Dohoda potvrdila, že bulharská NEK bude mít na projektu dostavby 51 procent. Po jednom procentu by měla získat finská elektrárenská společnost Fortum a francouzská konzultační firma Altran, zbytek má mít Rosatom. Ten kontroluje firmu Atomstrojexport, která má Belene postavit.

Belene má mít výkon 2000 megawattů. O koupi 49 procent v rozestavěné elektrárně v minulých letech usilovala mimo jiné česká elektrárenská společnost ČEZ, která však předloni z tendru vypadla.

Bulharsko začalo stavět elektrárnu Belene v 80. letech minulého století s tehdejší sovětskou technologií a po pádu komunismu stavbu zmrazilo. Nyní však potřebuje nové zdroje, protože Brusel si jako podmínku vstupu Bulharska do EU vynutil uzavření jediné bulharské jaderné elektrárny Kozloduj. Elektrárna v Belene na Dunaji měla původně zahájit provoz v roce 2014 a náklady na dostavbu se odhadovaly na čtyři miliardy eur (100 miliard korun), tyto odhady se však postupně zvyšují.

Strategickým partnerem projektu Belene se před dvěma roky stala německá energetická společnost RWE. Ta ale před rokem oznámila, že projekt kvůli problémům s financováním opouští. V únoru nabídlo Bulharsku překlenovací peníze na financování dostavby Rusko, do doby, než Sofia najde nového partnera.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK