Co dělat, když zkrachuje zaměstnavatel

07.03.2003 | , Finance.cz
FinTriky


Pokud se váš zaměstnavatel ocitne na pokraji konkursu a přestane vyplácet mzdy v plné výši můžete od státu získat náhradu. Nemusí se však jednat o kompenzaci v plné výši a kromě jiného je potřeba žádost podat včas.

Zabezpečení zaměstnanců, kterým přestane zaměstnavatel vyplácet mzdu je v českém právním řádu zajištěno od počátku roku 2001. V té době totiž nabyl účinnosti zákon 118/2000 Sb. o ochraně zaměstnanců při platební neschopnosti zaměstnavatele.

Kdy tedy můžete využít této pomoci a požádat o výplatu dlužné mzdy, v jakém termínu a za jakých podmínek musíte svůj nárok uplatnit?

Aby jste vůbec mohli o něco žádat je potřeba, aby byl na vaše zaměstnavatele podán návrh na konkurs. Pokud by se tak ještě nestalo, nemáte na nic nárok. O podání návrhu na konkurz se můžete dozvědět např. na úřední desce úřadu práce místně příslušném k sídlu vašeho zaměstnavatele nebo na internetových stránkách Ministerstva práce a sociálních věci v  této sekci Správa služeb zaměstnanosti. Svůj nárok poté můžete podat na kterémkoliv úřadu práce. Vždy však bude předán na úřad práce místně příslušný k sídlu vašeho zaměstnavatele, nejjednodušší je proto jít přímo tam.

Vaši žádost musíte podat včas. Což podle zákona znamená do tří měsíců od zveřejnění na úřední desce k sídlu zaměstnavatele místně příslušného úřadu práce. Na té musí být zveřejněna nejpozději do 5 dnů od podání návrhu na konkurz.

A teď to hlavní, kolik peněz můžete takto získat. Bohužel asi nebude moci počítat s tím, že dostanete všechny dlužné peníze. Maximálně můžete získat dlužnou mzdu za tři měsíce. A je zde ještě jedno důležité omezení. Nárok na náhradu dlužné mzdy lze uplatnit pouze za mzdu z posledních 6 měsíců předcházejících návrhu na konkurs. Když vám v tomto období (tzv. "rozhodné období") dluží zaměstnavatel více jak tři mzdy, získáte od úřadu práce pouze poslední tři. Rovněž pokud vám dluží zaměstnavatel mzdu splatnou před rozhodným období (tj. před 6 měsíci od podání návrhu na konkurz) nemáte na náhradu nárok. Všechny zmiňované lhůty a termíny naleznete rovněž naleznete na již zmiňovaném odkazu.

Do deseti dnů po předložení žádosti za požadovaných podmínek (písemná forma, prokázání pracovního poměru, poskytnutí základních osobních dat, výši uplatňovaných nároků, vaši zdravotní pojišťovnu a způsob výplaty) vám úřad práce sdělí způsob vyřízení vaší žádosti a dá pokyn k výplatě. Komplikace však nastanou pokud nesouhlasí zaměstnancem požadovaná náhrada s údaji poskytnutými zaměstnavatelem nebo pokud zaměstnavatel vůbec nespolupracuje. V tom případě rozhoduje úřad práce ve správním řízení a náhrada je vyplacena v prokázané výši. Pokud výši nelze prokázat vyplatí úřad náhradu ve výši minimální mzdy.

Autor článku

Filip Václavík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky