V Pardubickém kraji vzrostly mzdy ve 3. čtvrtletí o 2,5 procenta

06.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Pardubice 6. prosince (ČTK) - Průměrná mzda v Pardubickém kraji meziročně vzrostla ve 3. čtvrtletí o 499 korun na 20.544 korun. Zaměstnanci v tomto období brali v průměru o 2,5 procenta víc. Mírně vzrostl počet zaměstnanců. Vyplývá to z dnešních údajů Českého statistického úřadu.

Krajský růst mezd ve třetí čtvrtině roku je o půl procenta vyšší než republikový průměr. Jinak ale výdělky zaměstnanců v Pardubickém kraji nedosahují celostátního průměru a tradičně patří v porovnáním s ostatními kraji k těm nejnižším.

"U nás ve firmě se moc o přidání nedá hovořit. Dostali jsme jednorázové navýšení platu, jeden měsíc nám přidali 2,5 procenta krát 12 měsíců. Dělníci si u nás vydělávají 12.500 korun měsíčně, přitom děláme 12 hodin a i noční směny," řekla odborářka z AVX Lanškroun Marie Hubálková.

S vývojem mezd nejsou spokojení odboráři vlastně nikde. Ve společnosti ETA, která vyrábí domácí spotřebiče, na sklonku loňského roku tvrdě vyjednávali, vyhlásili i stávkovou pohotovost. Firma si vymohla, že motivační odměny určuje vnitřním předpisem, už tedy nejsou součástí kolektivní smlouvy.

"ETA přistupuje k motivační složce trochu svérázně. Dále třináctý plat je vázaný na hospodářský výsledek a bohužel nebyl vyplacen," řekla předsedkyně základní organizace OS KOVO Alena Šírová.

V chemičce Synthesia nebo společnosti Explosia se mzdy blíží krajskému průměru, v prvně jmenovaném podniku převyšují 19.000 korun, v Explosii mají pracovníci téměř 20.400 měsíčně. Výše mzdy odpovídá ekonomické situaci ve společnosti, konstatoval Milan Stružinský ze základní organizace Odborového svazu Echo Synthesia.

"Nebudeme nikdy spokojení, ale vzhledem k situaci, jaká panuje, je to relativně ucházející," řekl Stružinský.

Řada firem se už s odboráři sešla a společně hledají kompromis na příští rok. Ze strany zaměstnavatelů je stále větší tlak upravit mzdy tak, aby byl například ve mzdách vyšší podíl motivačních odměn.

Průměrná hrubá měsíční mzda v ČR ve třetím čtvrtletí činila 23.665 korun. Nižší mzdy než v Pardubickém kraji dostávali zaměstnanci pouze v Karlovarském a Zlínském kraji.

Vývoj průměrné mzdy ve 3. čtvrtletí v Pardubickém kraji v Kč: III/2009 III/2010 rozdíl 09/10 v pct kraj 20.045 20.544 2,5 ČR 23.192 23.665

2,0

zdroj: ČSÚ

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK