Čína zesílí boj proti inflaci, prosadí restrukturalizační kroky

12.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 12. prosince (ČTK) - Čína příští rok zesílí boj proti inflaci a prosadí restrukturalizační kroky, které zachovají silný ekonomický růst. Na dnešní výroční ekonomické konferenci to podle státních médií zdůraznili nejvyšší vládní představitelé. Konference za předsednictví prezidenta Chua Ťin-tchaa tak potvrdila přechod k "obezřetné" měnové politice, kterou oznámilo vedení Komunistické strany Číny minulý týden.

"Prioritou je aktivně a správně zvládat vztah mezi udržováním stabilního a relativně rychlého hospodářského růstu, ekonomickou restrukturalizací a řízením inflačních očekávání," citovala tisková agentura Nová Čína prohlášení vydané na závěr konference. "Strategická ekonomická restrukturalizace se zrychlí a do popředí se posune stabilizace cenové úrovně."

Prohlášení potvrzuje prioritu protiinflační politiky, kterou vláda a centrální banka již několik týdnů sledují. Centrální banka v pátek již potřetí za poslední měsíc zvýšila povinné minimální rezervy komerčních bank a čeká se, že brzy upraví směrem vzhůru i základní úrokové sazby.

Meziroční inflace v Číně vzrostla v listopadu na 5,1 procenta, nejvýše za 28 měsíců, a prudce zdražují zejména potraviny. Vládní činitelé na konferenci slíbili, že budou nadále postupně zvyšovat nákupní ceny obilí, aby povzbudili farmáře k pěstování této strategické plodiny.

Cílem restrukturalizačních kroků Pekingu je zejména zvýšit roli domácí spotřeby. To má snížit přílišnou závislost druhé největší ekonomiky na exportu a omezit vysoké obchodní a platební přebytky. Ty vyvolávají ve světě obavy z nerovnováhy a narušení globální ekonomické stability.

V otázce směnného kurzu, kde má Peking vleklé spory se Spojenými státy i dalšími zeměmi světa, konference potvrdila dosavadní politiku udržovat jüan i příští rok "v zásadě stabilní" a na přiměřené a vyvážené úrovni. Svět tlačí na Peking, aby uvolnil kurz jüanu a umožnil mu rychlejší zhodnocování. Čína ukončila režim fixního kurzu jüanu k dolaru v polovině června a kurz čínské měny od té doby posílil o 2,4 procenta.

hp dp

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK