Akcie SAS po nových zprávách o zájmu Lufthansy prudce vzrostly

23.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Stockholm/Frankfurt nad Mohanem 23. prosince (ČTK) - Akcie skandinávského přepravce SAS dnes prudce vzrostly a dostaly se nejvýše za poslední měsíc. Trh tím reagoval na nové zprávy o plánech německé Lufthansy na koupi firmy. Téma převzetí SAS se pravidelně vrací, protože společnost vlastněná z poloviny vládami Dánska, Švédska a Norska, je po řadě nákladných restrukturalizacích zatížena dluhy a ztrátami.

Akcie SAS na stockholmské burze vzrostly po 10:00 SEČ o 15 procent. Akcie Lufthansy ve Frankfurtu posílily o 0,6 procenta.

Akcie podle obchodníků reagovaly na zprávu agentury Bloomberg, podle níž "osoba informovaná o záležitosti" řekla, že Lufthansa možná oznámí plány na koupi SAS v prvním pololetí roku 2011. Bude to údajně záviset na jejích rozhovorech s vládou. Obě firmy zprávu odmítly komentovat.

Generální ředitel Lufthansy Wolfgang Mayrhuber na konci října prohlásil, že společnost se nebude pouštět do dalších strategických investic, dokud nedokončí integraci a restrukturalizaci dosavadních akvizic. Předseda správní rady Jürgen Weber však o pár dní později signalizoval, že Lufthansa o SAS zájem neztratila. "Počkejme a uvidíme," dodal.

Deutsche Lufthansa loni podnikla sérii akvizic, v níž koupila Austrian Airlines, nízkonákladovou bmi a Brussels Airlines. Německý vlajkový přepravce bojuje o prvenství v Evropě s Air France a British Airways.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK