Alcatel-Lucent v USA zaplatí 137 mil. USD kvůli úplatkářské aféře

28.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 28. prosince (ČTK) - Americko-francouzský výrobce komunikační techniky Alcatel-Lucent souhlasil s tím, že americkým úřadům zaplatí přes 137 milionů dolarů (asi 2,63 miliardy Kč). Urovná tím obvinění od Komise pro cenné papíry (SEC) a amerického ministerstva spravedlnosti z uplácení zahraničních vlád, napsala dnes agentura AP.

Komise v noci na dnešek obvinila Alcatel-Lucent z porušování protikorupčního zákona o zahraničních praktikách. Americké úřady viní firmu se sídlem v Paříži z podplácení představitelů zahraničních vlád, aby neférově získala zakázky v Latinské Americe a Asii.

Podle komise se uplácení týkalo Kostariky, Hondurasu, Malajsie a Tchaj-wanu, a to mezi prosincem 2001 a červnem 2006. Obvinění ale dodává, že všechny platby nejsou zdokumentovány nebo jsou nesprávně účtovány jako poplatky za poradenské služby.

Podnik kauzu urovná tím, že komisi SEC zaplatí 45 milionů dolarů a ministerstvu spravedlnosti dalších 92 milionů. Návrh vyrovnání ale bude ještě schvalovat soud.

Alcatel je předním dodavatelem zařízení pro telekomunikační společnosti ve Spojených státech a Evropě. Minulý měsíc podnik uvedl, že ve třetím čtvrtletí vytvořil zisk proti ztrátě před rokem. K výsledku mu pomohlo oživení poptávky po bezdrátových technologiích a růst v Asii a východní Evropě, napsala AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK