Soud: ÚOHS musí ukončit předběžné šetření v Telefónice 02

13.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 13. ledna (ČTK) - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) nesmí pokračovat v takzvaném předběžném šetření, jehož předmětem je to, zda Telefónica 02 nezneužila dominantní postavení na trhu vysokorychlostního připojení k internetu. Nařídil to dnes Krajský soud v Brně. Předběžné šetření trvá příliš dlouho. Pokud chce antimonopolní úřad v prověřování Telefóniky 02 pokračovat, musí zahájit řádné správní řízení. Soud dnešním rozhodnutím vyhověl žalobě Telefóniky 02.

"Žalovaný (ÚOHS) se musí na základě toho, co už má, rozhodnout, zda má dostatek podkladů pro zahájení formalizované procedury, nebo to správní řízení prostě nezahajovat," uvedl soudce David Raus.

Telefónice 02 vadila například délka předběžného šetření, které začalo již na sklonku roku 2008. Přitom dokud nezačne řádné správní řízení, má společnost menší možnosti obrany. Nemůže například ani nahlédnout do spisu antimonopolního úřadu. Další výhrady firmy směřovaly proti objemu dat a statistik, které úředníci požadovali.

"Úřad po dobu více než dvou let zatěžuje žalobce (Telefóniku 02) nesmírně věcně rozsáhlými požadavky na poskytnutí součinnosti, informací a dokumentů," řekl advokát společnosti Martin Kramář. Některé údaje, které úředníci žádají, prý firma pro své potřeby vůbec neeviduje a musí je nově získávat a zpracovávat.

Protahováním předběžného prověřování antimonopolní úřad podle Telefóniky 02 sbírá munici pro případné správní řízení, čímž získává výhodu. "ÚOHS postupně mění nebo modifikuje předmět svého předběžného šetření, a to takovým způsobem, který dokonce vyvolává podezření, že se úřad snaží najít porušení zákona za každou cenu," tvrdil Kramář.

Právnička antimonopolního úřadu Kristina Škampová ale tvrdí, že většinu požadovaných údajů má Telefónica 02 k dispozici, protože je musí každoročně předkládat svému sektorovému regulátorovi, tedy Českému telekomunikačnímu úřadu. Od jiných poskytovatelů internetu prý úředníci data bez problému získali.

"Ostatní neměli žádný problém s tím, aby údaje poskytli. Neprotestovali proti rozsahu ani lhůtě," řekla Škampová. Telefónica 02 prý prověřování účelově zdržuje. "To je také důvodem, proč to trvá tak dlouho," uvedla právnička.

Prověřování Telefóniky 02 je podle informací ČTK jedním z nejrozsáhlejších předběžných šetření v historii. Týká se zejména stlačování marží (tzv. margin squeeze). To znamená, že případný dominant nastaví na navazujícím maloobchodním trhu takové ceny vlastního produktu, že ostatní mu nejsou schopni se svou nabídkou konkurovat.

Obdobné případy řešily antimonopolní orgány v řadě zemí Evropy. Příkladem je správní řízení, které vedla Evropská komise s firmou Deutsche Telekom. Šetření Telefóniky 02 je založeno především na důkladných ekonomických analýzách. Antimonopolní úřad tak kromě právních analýz prověřuje především reálný dopad jednání firem na trhu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK