Oaktree údajně zvažuje prodej mateřské firmy Stock Plzeň

13.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 13. ledna (ČTK) - Americká investiční společnost Oaktree Capital Management zvažuje prodej nadnárodní firmy Stock Spirits, vlastníka Stock Plzeň a dalších středoevropských výrobců lihovin. Agentuře Reuters to sdělily informované zdroje. Dodaly však, že k ničemu definitivnímu zatím Oaktree nedospěla a zvažuje rovněž vydání akcií Stock Spirits na veřejném trhu.

Stock Spirits má hodnotu přes miliardu dolarů (přes 18 miliard Kč) a zájem o něj zřejmě budou mít firmy soukromého kapitálu jako Advent International, CVC, TPG, Warburg Pincus nebo Lion Caopital. Mohly by se zajímat i konkurenční nápojové společnosti, i když podle zdrojů zřejmě nikoli dvě největší - britská Diageo a francouzská Pernod Ricard, které mají v segmentu vodky silné pozice.

Stock Spirits, která kromě plzeňského výrobce fernetu vlastní například polského producenta vodky Czysta de Luxe, v listopadu pověřil banku Credit Suisse o poradenství ohledně "budoucích strategických možností". Společnost v roce 2009 zvýšila očištěný zisk EBITDA o 46 procent na 62 milionů eur (1,5 miliardy Kč) při výnosech 262 milionů eur.

Stock Plzeň - Božkov je největší český výrobce lihovin a v roce 2009 firma meziročně zvýšila prodej o pět procent na rekordních 27,99 milionu litrů lihovin. Na domácím trhu je jedničkou ve všech čtyřech rozhodujících segmentech - hořkých a bylinných lihovin, tuzemáků, vodek i likérů. Její podíl na českém trhu lihovin se pohybuje kolem 40 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK