Německý šéf financí nevidí potřebu pro navýšení EFSF

17.01.2011 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


* Ministr Schäuble označuje Barrosův návrh za...

..."izolovaný"

* Schäuble říká, že takové návrhy situaci jen komplikují

* Schäuble říká, že Portugalsko pomoc nechce ani nepotřebuje

* Německá vláda se shoduje, že momentálně není třeba jednat

BERLÍNěmecko v pondělí opět vyloučilo navýšení objemu záchranného fondu EU, jak je minulý týden navrhl prezident Evropské komise José Manuel Barroso.

"Takto izolované přístupy situaci vůbec neusnadňují, naopak ji jen komplikují," řekl německý ministr financí Wolfgang Schäuble v rozhovoru pro státní rozhlasovou stanici Deutschlandfunk před jednáním ministrů financí eurozóny v Bruselu.

"Nevím, co ho vedlo k tomu navrhovat to právě v den, kdy Portugalsko potřebovalo jít na trh - koneckonců mám za to, že kdysi býval premiérem Portugalska."

Barroso minulou středu vyzval, aby se na únorovém summitu rozhodlo o navýšení efektivní kapacity půjček v Evropském fondu pro finanční stabilitu (EFSF) a o jeho větší flexibilitě. [ID:nLDE70B1EJ] [ID:nWEA0908]

"Portugalsko záchranu vůbec nechce ani nepotřebuje. Pro Irsko je financí dostatek a to ostatní jsou spekulace, které nikdo nepodněcuje," řekl Schäuble.

"Dohodnutá pravidla zůstávají v platnosti a kdokoli je chce změnit... je musí nechat změnit německým Bundestagem - stejně jako parlamenty ostatních zemí. To by měli ti v Bruselu brát častěji v úvahu."

Schäuble také odmítl zprávy médií, že vláda kancléřky Angely Markelové v této věci není jednotná, a popřel, že by francouzský prezident Nicolas Sarkozy byl zastáncem navýšení fondu.

"To je přirozeně obvyklé nepravdivé zpravodajství - všichni se shodujeme, že v současné době není třeba jednat... a kancléřka Merkelová a prezident Sarkozy řekli velmi jasně, že jsou proti navýšení záchranného fondu," dodal ministr.

(Reportér: Christiaan Hetzner; Přeložil: Jan Schmidt)

[N/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK