Druhy hypotečních úvěrů

10.04.2003 | , Finance.cz
FinTriky


Nemáte svoje bydlení a chtěli by jste si nějaké pořídit??? Podívejte se, jaké druhy hypoték se u nás nabízejí.

Hypoteční úvěr se dá použít nejenom na koupi, modernizaci, údržbu a výstavbu nemovitosti, ale i na zakoupení stavebního pozemku, vypořádání dědictví…

Druhy hypoték:
a) hypoteční úvěr do 70 % ceny nemovitosti
b) hypoteční úvěr do 100 % ceny nemovitosti
c) předhypoteční úvěr
d) hypoteční úvěr s životním pojištěním, se stavebním spořením

Úvěr je určen pro fyzické osoby, občany s trvalým pobytem na území České republiky. Manželé, kteří mají společné jmění, musí žádat o úvěr společně. Hypotéky se také poskytují právnickým osobám, bytovým družstvům, obcím a městům i podnikatelům.

ad a) Výše hypotečního úvěru je omezena hodnotou nemovitosti a může být do výše maximálně 70 % její hodnoty. Hypotéka je určena pro ty, kteří chtějí investovat do nového bydlení, či modernizace stávajícího. Doba splácení je v rozmezí 5 - 30 let.


ad b) Další možností jak financovat bydlení je úvěr až do výše 100 % hodnoty pořizované nemovitosti. Jestliže uvažujete o pořízení rodinného domu nebo bytu pro vlastní bydlení a nemáte naspořené žádné prostředky je tento druh hypotéky pro Vás ideální.

Zatímco u hypotéky na 70 % platíte úrok zhruba od 5 %, tak u hypotéky na 100 % budete platit přibližně od 7 %.

ad c) Cílem předhypotečního úvěru je investice do nemovitosti. Poskytuje se ve vazbě s následným hypotečním úvěrem. Je pro ty, kteří po přechodnou dobu nemají k dispozici vhodnou nemovitost k zajištění hypotéky.  Tedy, než se rozestavěná nemovitost zapíše do katastru nemovitostí a může tak sloužit jako zástava bance.
 
ad d) Hypoteční úvěr s životním pojištěním je založen na splácení úvěru z výnosu kapitálového životního pojištění. Po celou dobu splatnosti úvěru splácíte pravidelně bance pouze úroky a pojišťovně pojistné.

Hypoteční úvěr se stavebním spořením je založený na dosažení co největších úspor Vašich finančních prostředků. A to splácením části hypotéky z výnosu naspořené částky u stavební spořitelny, popřípadě úvěru ze stavebního spoření, který je poskytován za úrokově výhodnějších podmínek.
Úvěr je poskytován fyzickym osobám na bytové potřeby.


Některé banky vyžadují pojištění pro případ smrti a dožití. Pojistná částka musí dosahovat minimálně výše hypotéky.

Ze zákona musí být hypotéka vždy zajištěna právem k nemovitosti ležící na území ČR. Je možnost zastavit i více nemovitostí.

Každá banka má svoje podmínky pro udělení úvěru. Je dobré si všechny zjistit. Jinak výše hypotéky samozřejmě závisí i na schopnosti splácet úvěr.

Další informace naleznete na našich stránkách věnovaných hypotečním úvěrům.

Autor článku

Petra Niedlová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky