Akcie v USA ve čtvrtek uzavřely smíšeně, dolar rostl

11.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 11. února (ČTK) - Americké akcie ve čtvrtek uzavřely smíšeně. Indexy Nasdaq a S&P po zprávách z Egypta smazaly své ztráty a zaznamenaly mírné zisky. Index Dow Jones však kvůli slabému výhledu výrobce síťového vybavení Cisco Systems mírně klesl.

V závěru obchodování index Dow Jones oslabil o 10,60 bodu, tedy 0,09 procenta, na 12.229,29 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 stoupl o 0,99 bodu, čili 0,07 procenta, na 1321,87 bodu. Index technologického trhu Nasdaq posílil o 1,38 bodu, neboli 0,05 procenta, na 2790,45 bodu.

Egyptský prezident Husní Mubarak v noci na dnešek oznámil, že předává část svých pravomocí viceprezidentovi Umaru Sulajmánovi. K přímé rezignaci se však navzdory masovým protestům opět neodhodlal. Moc prý předá až svému nástupci zvolenému ve volbách. Odpolední spekulace, že Mubarak odstoupí, vyhnaly všechny indexy vzhůru, jeho konečné rozhodnutí však u indexu Dow Jones způsobilo, že převážila negativní nálada způsobená ztrátami firmy Cisco.

Akcie firmy Cisco oslabily o 14 procent. Konkurenční společnosti však rostly, protože se jim daří zvyšovat své podíly na trhu na úkor Ciska. Akcie Juniper Networks stouply o 7,6 procenta a index výrobců síťového vybavení o 3,5 procenta. Oslabila i maloobchodní firma Wal-Mart Stores o dvě procenta. Reagovala tak na snížení hodnocení akcií bankou UBS.

Dolar ve čtvrtek posiloval. Americkou měnu podpořily statistické údaje z USA a obavy, že Evropě se nedaří bojovat s dluhovou krizí. Americké ministerstvo práce ve čtvrtek uvedlo, že počet nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti ve Spojených státech se minulý týden opět výrazně snížil a nečekaně sestoupil pod hranici 400.000. Řady nových nezaměstnaných, kteří se hlásí o podporu, se tak zmenšily na nejnižší úroveň za více než dva a půl roku.

V závěru obchodování euro vůči dolaru kleslo o jedno procento na 1,3591 USD. K jenu dolar posílil rovněž o jedno procento na 83,29 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK