Výrobci pneumatik Michelin prudce vzrostl zisk na 1,05 mld eur

11.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 11. února (ČTK) - Francouzskému výrobci pneumatik Michelin loni díky oživení poptávky po autech prudce vzrostl čistý zisk na 1,05 miliardy eur (25,5 miliardy Kč) ze 106 milionů v roce 2009. Další růst objemu prodeje a ziskovosti čeká firma navzdory zvýšení nákladů i letos.

Výsledky překonaly odhady analytiků dotazovaných agenturou Thomson Reuters, kteří čekali zisk 938 milionů eur. Tržby loni stouply o 20,8 procenta na 17,9 miliardy eur. Provozní zisk se téměř zdvojnásobil na 1,7 miliardy eur z předloňských 862 milionů eur.

Michelin očekává, že růst cen surovin v letošním roce bude mít na provozní příjmy negativní dopad 1,5 miliardy eur. Firma však plánuje zvýšení cen, které by mělo tyto náklady snížit o zhruba 75 procent. V Evropě se mají ceny pneumatik zvýšit o čtyři až 7,5 procenta. Objem prodeje má letos stoupnout nejméně o 6,5 procenta, napsala agentura Reuters.

Michelin dominuje světovému trhu s pneumatikami společně s japonským rivalem Bridgestone a americkým konkurentem Goodyear Tire & Rubber. Skupina vyrábí pneumatiky k nejrůznějším vozidlům včetně jízdních kol a své výrobky dodává i pro kosmické programy. Turistům pomáhá Michelin mapami, průvodci, atlasy a počítačovými produkty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK