Slovenská inflace prudce zrychlila,v lednu ceny stouply o tři pct

11.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 11. února (ČTK) - Ceny zboží a služeb na Slovensku v lednu zdražily nejvíce za poslední téměř dva roky. Meziroční míra inflace v prvním měsíci tohoto roku zrychlila na tři procenta v porovnání s 1,3 procenta v prosinci. Informoval o tom dnes Statistický úřad. V zemi začátkem roku zdražily mimo jiné energie, vládní balíček na ozdravení veřejných financí zase zvýšil některé daně.

Nejvíce v lednu v meziročním srovnání stouply ceny potravin a nealkoholických nápojů (o 6,1 procenta), vzdělávání (o 4,5 procenta), jakož i v dopravě (o čtyři procenta). Klesly jen ceny oděvů a obuvi a nábytku, bytového zařízení a údržby domu. Meziměsíčně poskočily ceny o 1,9 procenta, táhly je hlavně dražší energie, doprava a potraviny.

Ministerstvo financí koncem loňského roku spočítalo, že každá domácnost si kvůli zdražení zboží a služeb za celý letošní rok připlatí více než 300 eur (přes 7200 Kč). Úřad v nejnovější prognóze očekává, že průměrná inflace podle národní metodiky v tomto roku poskočí na 3,5 procenta a kolem této úrovně by se měla pohybovat i v příštích letech. Loni zboží a služby zdražily o procento.

V Česku meziroční míra inflace v lednu zpomalila tempo růstu na 1,7 procenta po prosincovém zvýšení o 2,3 procenta. Analytici odhadovali výrazně vyšší meziroční růst.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK