Zisk Totalu díky vyšším cenám ropy a plynu stoupl o téměř třetinu

11.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 11. února (ČTK) - Francouzskému ropnému koncernu Total stoupl v loňském roce čistý zisk o téměř třetinu na 10,29 miliardy eur (249,7 miliardy Kč) z předloňských 7,78 miliardy eur. Firmě pomohl růst cen ropy a plynu. Společnost současně oznámila, že plánuje v letošním roce investovat do nových ropných a plynárenských projektů 20 miliard USD (58,2 miliardy Kč).

Tržby společnosti se zvýšily o 21 procent na 159,3 miliardy eur. Ceny ropy se loni díky globálnímu ekonomickému oživení více než zdvojnásobily. Zisk však stále zaostává za rekordem firmy z roku 2008, který činil 14 miliard eur. Slabá poptávka, stávky ve francouzských rafineriích kvůli penzijní reformě a uzavření závodu v Dunkirku však loni snížily produkci rafinerií o sedm procent na 2,009 milionu barelů denně.

Total je třetí největší ropnou firmou v Evropě a největší francouzskou firmou podle tržní kapitalizace. Firma loni utratila miliony dolarů za kanadské ropné písky australská pole s plynem v pobřežních vodách. Letos chce nadále pokračovat v investicích, aby podpořila svoji produkci, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK