Estonsko zrychlilo růst na 6,6 procenta, nejvíce v Pobaltí

11.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tallinn 11. února (ČTK) - Estonská ekonomika v loňském čtvrtém čtvrtletí zrychlila růst na 6,6 procenta, což je nejrychlejší tempo za více než tři roky a nejlepší výsledek z celého Pobaltí. Uvedl to dnes tamní statistický úřad. Ve stejném období předchozího roku hrubý domácí produkt naopak o 8,8 procenta klesl. Za celý loňský rok ekonomika vykázala růst o 3,1 procenta, v roce 2009 se naopak propadla o 13,9 procenta.

K růstu HDP výrazně přispěl export, estonská ekonomika díky němu v samotném čtvrtém čtvrtletí vzrostla o 2,3 procenta. Ve třetím čtvrtletí se HDP zvýšil o 0,7 procenta. Meziroční nárůst výrazně překonal odhady analytiků, kteří v anketě agentury Reuters naopak v průměru očekávali, že růst zpomalí na 4,7 procenta.

"Přidaná hodnota v průmyslu se zvýšila převážně s podporou vysokého růstu exportu. Podle předběžných údajů se vývoz zboží z celé ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí reálně zvýšil o 53 procent," uvedl statistický úřad. Ten už dříve oznámil, že loňský export byl nejvyšší v historii Estonska.

Pobaltské země se v roce 2009 ocitly v hluboké recesi, do které se dostaly po splasknutí úvěrové bubliny. Tato část Evropské unie tak patří k nejvíce zasaženým globální finanční krizí. Lotyšsko bylo na konci roku 2008 dokonce nuceno přijmout pomoc Mezinárodního měnového fondu a Evropské unie.

Příznivá statistická data v tomto týdnu oznámily i zbylé dvě země v Pobaltí. Hrubý domácí produkt Litvy se v závěru loňského roku meziročně zvýšil o 4,6 procenta, růst lotyšské ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí dosáhl 3,7 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK