Jindřichohradecké likérce Fruko-Schulz klesla výroba o 35 procent

11.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Jindřichův Hradec 11. února (ČTK) - Jindřichohradecké likérce Fruko-Schulz klesla loni výroba o 35 procent. Jedna ze čtyř největších českých likérek loni vyprodukovala 43.371 hektolitrů lihovin. Obrat loni dosáhl 549 milionů korun, meziročně je to o zhruba 30 procent méně. Pokles je způsoben tím, že se odběratelé v roce 2009 předzásobili kvůli zvýšení spotřební daně, které začalo platit letos. Způsobilo to čtyř- až pětiměsíční výpadek ve výrobě, řekl ČTK ředitel společnosti Josef Nejedlý. V roce 2009 díky tomu narostl firmě prodej lihovin o 17 procent.

Společnost letos také přestala dodávat privátní značky rumu a vodky do jednoho obchodního řetězce, protože se nedohodly na cenách. Způsobilo to další pokles prodeje, uvedl Nejedlý.

Více než polovinu výroby tvořil rum Tuzemák, kterého loni likérka vyprodukovala 23.909 hektolitrů. Vodky vyrobila 7520 hektolitrů, sirupů pak 1379 tun, to odpovídá 1,8 milionu kusů lahví. U sirupů stejně jako u alkoholu klesl prodej. Dobře se prodávají sirupy s vysokým podílem ovocné složky, které jsou bez chemických konzervantů a barviv, doplnil Nejedlý.

Na export loni šlo více než deset procent celkové produkce, a to 5265 hektolitrů lihovin. Meziročně to bylo o zhruba 17 procent méně. Například vývoz do Řecka, které výrazně zasáhla hospodářská krize, loni propadl na zhruba 40 procent předloňského obratu, řekl Nejedlý.

Fruko-Schulz vyváží do 24 zemí. Největším odběratelem je Slovensko, následují Řecko, Maďarsko a pobaltské země. Odbyt mají i v Kanadě. Na zahraničních trzích se společnost uplatňuje díky absintu, který tvoří 80 procent z celkového exportu.

Propad ve výrobě a v prodeji zasáhl celý sektor výroby lihovin. Například největšímu tuzemskému výrobci ovocných destilátů, vizovické likérce Rudolf Jelínek, loni klesly výnosy o 14 procent a zisk před zdaněním o třetinu. Podle Nejedlého klesá konzumace lihovin, a to na úkor vína a piva, jimž nemohou cenově konkurovat. Propady tak mají všechny likérky, míní.

Nejedlý očekává, že letošní rok předčí ten minulý. Předpokládá, že vyrobí minimálně 50.000 hektolitrů lihovin. Plánují také investice do obměny některých strojů ve výši zhruba pět milionů korun. Loni likérka vydala peníze jen na opravy a nutnou údržbu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK