MF chce zjednodušit daňovou správu, finanční ředitelství zaniknou

11.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. února (ČTK) - Ministerstvo financí chce od příštího roku zjednodušit daňovou správu. Plánuje přeměnit dnešních osm finančních ředitelství a 199 finančních úřadů na 14 finančních úřadů a 199 územních pracovišť. Počítá s tím návrh zákona o Finanční správě, který poslalo MF do připomínkového řízení. Předloha, která má státnímu rozpočtu ročně ušetřit zhruba 150 milionů korun, je k dispozici na vládních internetových stránkách.

Návrh představuje podle MF druhou fázi reformy institucí v daňové správě, jejímž cílem je vytvoření jednotného inkasního místa. "Tímto krokem dojde k vytvoření dvoustupňové soustavy orgánů pro výkon správy daní," uvedlo ministerstvo. V současnosti je systém daňové správy třístupňový a tvoří jej Generální finanční ředitelství, finanční ředitelství a finanční úřady.

V rámci vzniku Finanční správy ČR by 14 územních finančních úřadů mělo vzniknout z nynějších osmi pracovišť Generálního finančního ředitelství a doplněním šesti nových územních pracovišť.

Přeměnou finančních úřadů na podřízená pracoviště bude mít podle MF daňová správa další možnosti samostatně určovat strukturu, funkční organizaci a rozdělení peněz. Územní pracoviště totiž bude možné na rozdíl od současného stavu zrušit pouze díky internímu nařízení. MF ale zároveň uvádí, že nyní nenavrhuje rušení žádných konkrétních finančních úřadů bez jejich náhrady územními pracovišti.

V konečném výsledku by podle materiálu měl díky zavedení nové Finanční správy uspořit státní rozpočet zhruba 150 milionů korun ročně. "A to především v důsledku optimalizace sítě územních pracovišť a na ni navazující úspory mzdových a jiných nákladů vyplývající z vyššího stupně centralizace soustavy," uvedlo MF.

Jednorázové náklady na přeměnu úřadů a jejich přejmenování odhaduje materiál na 1,25 milionu korun. Dalších téměř 400 milionů korun si letos a v roce 2012 vyžádají investice do informačních technologií.

Zákon počítá rovněž s vytvořením Specializovaného finančního úřadu pro velké firmy. Ten by měl pracovat stejně, jak s tím počítá dosavadní právní úprava. Samotný úřad ovšem zatím nefunguje.

Vytvořená Finanční správa ČR podle MF umožní do budoucna i převzetí dalších kompetencí souvisejících s vytvořením Jednotného inkasního místa daní, sociálního pojištění a zdravotního pojištění, a to bez změny názvu nebo struktury systému. Jednotné inkasní místo by přitom podle plánů MF mělo vzniknout od roku 2013.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK