Ceny ropy po Mubarakové odstoupení mírně oslabily

11.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 11. února (ČTK) - Světové ceny ropy po odstoupení egyptského prezidenta Husního Mubaraka oslabily. Na ropném trhu se díky vývoji v Egyptě zmírnily obavy z narušení dodávek ropy z Blízkého východu a z šíření nepokojů v regionu.

Cena americké lehké ropy WTI klesla po 17. hodině SEČ o zhruba 20 centů na 86,50 dolaru za barel a těsně po zprávě o Mubarakově rezignaci se propadla až na 85,62 dolaru. Severomořská ropa Brent po předešlém vzestupu až na 102,03 dolaru sestoupila o dolar níže a byla zhruba čtvrt dolaru nad čtvrtečním závěrem.

Egyptský viceprezident Umar Sulajmán v televizi sdělil, že Mubarak po 30 letech u moci a 18 dnech masových protivládních protestů odstoupil z funkce a své pravomoci předal armádě. "Trh vidí zmírnění napětí, a investoři tak ruší úniky do bezpečí a prodávají to, co dřív koupili," řekl agentuře Reuters prezident americké firmy Cameron Hanover Peter Beutel.

Egypt sice na svém území významnou těžbu ropy nemá, protesty však vyvolaly obavy z možného narušení přepravy ropy Suezským průplavem a paralelním ropovodem na pobřeží Středozemního moře. Ještě větší vliv na trh měl strach z rozšíření nepokojů do zemí regionu, které jsou velkými těžaři ropy.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů) v 17:15 SEČ: burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent březen 101,11 100,87 New York - Nymex WTI březen 86,50 86,73

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK