Vedení Agrofert Holdingu se obměnilo, výkonným ředitelem je Mráz

17.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. února (ČTK) - Ve vedení skupiny Agrofert Holding nastalo od února několik personálních změn, mimo jiné se výkonným ředitelem stejnojmenné mateřské společnosti nově stal Josef Mráz. Dosud působil na místě ředitele divize strategie a rozvoje, v nové funkci vystřídal Petra Cingra. Obří uskupení firem působících v zemědělství, potravinářství i chemickém průmyslu dnes informace ČTK potvrdilo v tiskové zprávě.

Cingr se nově stal ředitelem divize hnojiv, paliv a nákupu. Nadále bude působit také jako místopředseda představenstva společnosti Agrofert Holding. K počátku února se zároveň stal generálním ředitelem a předsedou představenstva lovosické chemičky Lovochemie. Z titulu předsedy představenstva pak bude řídit také firmy Preol a slovenské Duslo.

Nového generálního ředitele má také největší tuzemský zpracovatel masa, Kostelecké uzeniny. Stal se jím Petr Bláha, který dosud řídil slovenský masokombinát Hyza. Bláha ve funkci nahradil Pavla Kváče. Slovenskou Hyzu nově řídí Karel Ponesz, dosavadní generální ředitel společnosti Frost.

Novým členem představenstva Agrofert Holdingu se stal Daniel Kurucz, který bude navíc zaujímat pozici ředitele divize speciální chemie. Do Agrofertu přichází z nadnárodní společnosti Sandvik. Na novém místě bude zodpovídat za centrální řízení podniků zaměřených na speciální chemii, mezi než patří firmy Synthesia, Fatra, Precheza a čínský výrobní závod PT Tongling.

Agrofert předloni posílil svou pozici jedničky tuzemského zemědělsko-potravinářského sektoru. Koupil tehdy největšího konkurenta v oboru, podnik Agropol Group, patřící do té doby podnikateli Jiřímu Malúšovi. Do skupiny v současnosti patří například také druhá největší tuzemská mlékárna Olma i druhá největší česká pekárna Penam. Součástí holdingu je také společnost Kostelecké uzeniny, největší tuzemský zpracovatel masa.

Skupina je významným hráčem také v chemickém průmyslu. Podle svého webu je druhou největší tuzemskou chemickou skupinou a druhým největším producentem dusíkatých hnojiv v Evropě. Například společnost Preol patřící Agrofertu provozuje v Lovosicích velký závod na zpracování řepkového semene a výrobu metylesteru řepkového oleje (MEŘO), který se jako biosložka přidává do nafty.

Nekonsolidované tržby skupiny Agrofert Holding loni podle předběžných výsledků klesly na zhruba 132 miliard korun.Výsledek zahrnuje hospodaření 150 firem. V roce 2009 činily podle předběžných neauditovaných výsledků nekonsolidované tržby Agrofertu 137,3 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK