Zvýšení sazby DPH za ubytování způsobí potíže cestovnímu ruchu

18.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. února (ČTK) - Zvýšení sazby DPH za ubytování o deset procent by české příjezdové turistice způsobilo velké potíže. Česko totiž stále platí za problémovou destinaci a výrazné zdražení cen ubytování si nemůže dovolit. ČTK to dnes řekl mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Tomio Okamura. Na přesunu komodit a služeb ze snížené desetiprocentní sazby do základní sazby 20 procent se ve čtvrtek dohodli ekonomičtí ministři.

Podle Okamury si hoteliéři a cestovní kanceláře uvědomují obtížnost situace, ve které se Česko nachází. "Je jiná věc, když se zvyšuje sazba DPH u produktů závislých na příjmech od českých občanů. Když to ale závisí na cizincích, je nutné spočítat, zdali přínos DPH nebude kontraproduktivní z toho důvodu, že sem bude jezdit méně cizinců," obává se Okamura. Snaha vlády o získání většího množství prostředků pro uskutečnění důchodové reformy by tak podle něho paradoxně mohla příjem do rozpočtu snížit.

Vážnost situace potvrzují i hoteliéři, ale na spekulace o nutnosti zdražování je zatím příliš brzo. Například podle obchodního manažera Pavla Kramáře z tříhvězdičkového hotelu Ostrůvek bude potřeba počkat, jak se zachovají velké hotely a sledovat pohyb cen na rezervačních serverech.

Právě tříhvězdičkové hotely jsou podle Okamury nejcitlivější na jakýkoliv růst cen za ubytování. Podle statistik AČCKA se v loňském roce cena ubytování v některých čtyřhvězdičkových hotelech snížila na dříve obvyklou cenu tříhvězdičkových. Ty pak byly nuceny prodávat ceny pokojů ještě níže. Pokrýt nový desetiprocentní nárůst nákladů z marží řada z tříhvězdičkových hotelů nedokáže a zdražování by je mohlo cenově posunout na hranici prodejních cen hotelů vyšší kategorie. V lednu a únoru letošního roku ceny dvoulůžkových pokojů v pražských tříhvězdičkových hotelech podle AČCKA začínaly na částce 18 eur za noc.

Slabého pětiprocentního růstu příjezdů zahraničních turistů v roce 2010 dosáhli čeští hoteliéři podle Okamury kvůli ohromnému cenovému podbízení. Podle světové turistické organizace WTTC se průměrný celosvětový nárůst pohyboval okolo sedmi procent a z tohoto pohledu je Česko podprůměrné.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK