Porsche se zřejmě letos ještě nestane součástí Volkswagenu

24.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt nad Mohanem 24. února (ČTK) - Začlenění výrobce luxusních sportovních vozů Porsche do německé automobilky Volkswagen, které se má uskutečnit v letošním roce, se zřejmě zdrží. Důvodem je vyšetřování dvou bývalých čelních představitelů Porsche. Vyplývá to z prohlášení, které firma Porsche zveřejnila v noci na dnešek.

Úřad státního prokurátora ve Stuttgartu automobilku informoval, že vyšetřování obvinění z manipulace s cenou akcií bude trvat déle, než úřad počítal. Skončí tak nejdříve na začátku roku 2012. Volkswagen doufal, že začlení Porsche do svých operací ještě v letošním roce.

Německá média již dříve uvedla, že žalobce zrušil část vyšetřování bývalého generálního ředitele Porsche Wendelina Wiedekinga a finančního ředitele Holgera Härtera, ale otevřel novou řadu vyšetřování. Porsche za Wiedekingova vedení koupila téměř všechny akcie Volkswagenu, které byly volně v oběhu, v rámci plánu firmu převzít. Když Porsche v říjnu 2008 odhalilo své plány, akcie VW prudce vzrostly a firma se krátce stala největší společností na světě podle tržní kapitalizace. Porsche se však kvůli snaze o převzetí masivně zadlužilo a jeho snahy měly nakonec opačný účinek, protože muselo požádat Volkswagen o pomoc, napsala agentura Reuters.

Na počátku tohoto roku americký soud zamítl žalobu skupiny investičních fondů požadující od firmy odškodné přes dvě miliardy dolarů (35,7 miliardy Kč). Žaloba byla považována za jednu z hlavních překážek pro fúzi podniku s Volkswagenem.

Volkswagen, jehož součástí je Škoda Auto, je největší automobilkou v Evropě. Do roku 2018 se plánuje stát největším výrobcem automobilů na světě. Porsche se má stát desátou značkou Volkswagenu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK